Oudere woning? Zorg voor een stevig dak boven je hoofd

Tien jaar woont Nancy nu met haar gezin in hun huidige woning, een karakteristiek rijtjeshuis in Leeuwarden, bouwjaar 1926. Gekocht van de (schoon)ouders, wetende dat het huis altijd goed onderhouden was. “We wilden namelijk zeker geen ‘klushuis’ meer - been there, done that - maar wél de charme van een oudere woning.” Maar tien jaar verder is er wel degelijk verbouwd, met als laatste klus een dakrenovatie. Lees hier waarom ze hiervoor kozen. 

 

Image
dak

Geen klushuis dus, was een likje verf voldoende? 

Nancy: “In eerste instantie wel. De vorige bewoners, mijn schoonouders, waren echt niet in de jaren ‘70 blijven hangen, dus het huis was al flink gemoderniseerd. We hoefden geen muren te slopen of tegels uit te zoeken voor een nieuwe badkamer. Wel hebben we in de afgelopen tien jaar tijd van beneden naar boven het huis meer comfortabel en groener gemaakt; van isolatieparels onder de vloer, naar dubbel HR+++ glas op de bovenverdieping tot zonnepanelen op het dak. De meest recente grote aanpak is een dakrenovatie.” 

Een dakrenovatie want de pannen vlogen eraf? 

“Dat wilden we juist voorkomen. Vooral de zogenaamde ‘regenkant’ wilden we aanpakken. Op de zolder, waar ook de slaapkamer van onze oudste zoon is, hoorde je het soms gieren en voelde je zelfs achter de schotten de tocht. Dakpannen van het eerste uur lagen op houten dakbeschot en dat was het. Geen waterdicht folie ertussen of iets van die trant. Ik was eerst wat terughoudend want ik steek liever mijn geld in een vakantie of in het interieur. Je gaat niet naar boven kijken en denken ‘Oh, wat hebben we toch een mooi dak’. Maar met het oog op steeds meer stormen en fikse regenbuien, kozen we toch voor een dakrenovatie. “ 

“Je gaat niet naar boven kijken en denken ‘Oh, wat hebben we toch een mooi dak”

Wat verstandig. Welke keuzes hebben jullie gemaakt? 

“We hebben eerst de huisscan van homeQgo doorlopen. Met behulp van postcode en huisnummer haalt de scan gegevens op van je huis uit onder andere het Kadaster. Daarna berekent de scan op basis van je woonwensen de best passende oplossing om te verduurzamen. In ons geval was dat dus het dak aanpakken om eventuele vochtproblemen te voorkomen. En omdat een dakrenovatie een aardig prijskaartje heeft, rolde ook het advies eruit om de isolatie goed te controleren zodat we nog meer winst uit de klus kunnen halen. Dat is wel fijn meedenken. 

We hebben een offerte opgevraagd bij een lokaal bouwbedrijf en zij zijn aan de slag gegaan: dakpannen zijn verwijderd, het dakbeschot waar nodig gerepareerd, zogenaamde ‘dampopen folie’ is aangebracht, nieuwe panlatten zijn bevestigd en de huidige dakpannen zijn steviger en rechter teruggeplaatst. Oh, en on the go hebben ze op verzoek ook nog de ongebruikte en niet al te stevige schoorsteen verwijderd. De klus was in een week geklaard. 

En dat prijskaartje, hoe hebben jullie dat gefinancieerd? 

“Met eigen spaargeld. We hebben goed gekeken of het mogelijk was en een bewuste keuze gemaakt. Voor eerdere projecten hebben we een bouwdepot afgesloten en gebruik gemaakt van mogelijke subsidies, nu konden we het met eigen geld oplossen. “ 

Blij met het resultaat en nu klaar met klussen? 

“Zeker. Het dak was weer pico bello nog voordat de hele natte oktobermaand begon. En eerlijk is eerlijk, het zit toch een stuk lekkerder als de regen tegen het huis slaat. Geen zorgen meer of er nog vochtplekken ontstaan en geen tocht. Klaar zijn we nooit. Op de planning staat onder andere nog voorzetramen regelen voor onze glas-in-lood-ramen. Maar eerst gaan we zelf aan de bínnenkant van het dak het isolatiemateriaal goed checken en waar nodig verbeteren. Dan hebben we namelijk nu al extra profijt van het stevige dak.” 

Image
dakpannen

Waarom homeQgo?

  • Advies dat echt bij jou past
  • Geeft ook aan wat níet verstandig is
  • Snel inzicht en onafhankelijk advies
Doe de scan