Rienk: “Onze overwaarde was een financiële kans om te verduurzamen” 

Ben jij al in de wondere wereld gedoken van isolatie en warmtepompen? Rienk wel. Hij gaat zelfs voor een nul-op-de-meterwoning en laat niets aan het toeval over. Zo duikt hij in cijfers, vergelijkt deze en denkt altijd een paar stappen vooruit. Benieuwd naar zijn aanpak? We vroegen het hem! 

Image
rienk

Eerst even voorstellen…

Rienk is 35 jaar en woont met zijn vrouw Iris in Sneek. Hun gezin is net gegroeid naar twee kinderen: reden voor een groter huis. En toen hebben ze meteen de groene kans gepakt om hun nieuwe thuis te verduurzamen. Fijn voor nu en nodig voor de toekomst!

Een nul-op-de-meterwoning: dat is ambitieus! Vertel… 

Rienk: “Ja, mooi toch zo’n woning die evenveel energie opwekt als verbruikt? Energieneutraal dus. Het is een flinke investering, maar dit alles levert ons veel wooncomfort op én lagere woonlasten natuurlijk. Mijn vrouw en ik hadden het geluk dat we ons vorige huis heel goed hebben verkocht. Forse overwaarde. Een deel daarvan hebben we gebruikt om onze woning extra te verduurzamen – dat was een financiële kans. Daarnaast was ons nieuwe huis al best goed geïsoleerd, dat scheelt ook. En we hadden de tijd om alles goed te onderzoeken en te regelen. Zo zat er dertien maanden tussen de aankoop en onze verhuizing.” 

Waar begon jullie verduurzamingsreis? 

“We hebben ons eerst goed laten informeren en adviseren. Wat is er allemaal mogelijk? En wat is nodig om van het gas af te gaan? Zo hebben we de online huisscan ingevuld. Daarmee kregen we snel inzicht in duurzame oplossingen voor ons huis. Ook wat iets kost en oplevert bijvoorbeeld. En de subsidiemogelijkheden van de overheid. Om van het gas af te gaan, zijn drie stappen nodig: je huis goed isoleren, een warmtepomp installeren en elektrisch koken. We konden meteen al naar stap twee - naar die warmtepomp. Er zijn enorm veel smaken en keuzes. We gingen vooraf in gesprek met leveranciers, zodat we de boel goed konden vergelijken. We kozen uiteindelijk voor een warmtepomp met bodembron. Hiervoor was een grondboring van maar liefst 150 meter nodig!”

Image
boren voor warmtepomp

150 meter de diepte in

Graafwerkzaamheden op de oprit voor de warmtepomp met bodembron. "Hiervoor was een grondboring van maar liefst 150 meter nodig!” 

Wat hebben jullie verder allemaal aangepakt? 

“Veel! We hadden al negen zonnepanelen liggen en hebben er nog dertien bijgeplaatst. Want zonnepanelen en een warmtepomp is een gouden combinatie. Een elektricien heeft ons daarbij geadviseerd. Want hoeveel panelen je kwijt kunt en welk type je kiest – is ook een ding. Verder hebben we een nieuwe keuken met inductiekookplaat gekocht. En vloerverwarming laten leggen. Bij álle keuzes kijken we steeds naar het energieverbruik. Dat zit ‘m ook in kleinere beslissingen. Van extra duurzame apparaten tot een kokend waterkraan met een ingebouwde boiler zodat we minder water verspillen.”  

Image
zonnepanelen op dak

Gouden combinatie

Hier worden maar liefst 13 extra zonnepanelen geplaatst. "Want zonnepanelen en een warmtepomp is een gouden combinatie. Een elektricien heeft ons daarbij geadviseerd. Want hoeveel panelen je kwijt kunt en welk type je kiest, is ook een ding."

Al helemaal klaar zo te horen? 

“Nou, dat helaas nog niet – haha. Onze dubbele beglazing is zo’n twintig jaar oud, die willen we ook laten vervangen. En het is ook een kwestie van experimenteren en bijstellen. Zo hebben we nog niet overal vloerverwarming, we testen het eerst beneden. Maar we merken nu dat de temperatuur boven in onze werkkamer schommelt. Dat is niet ideaal, aangezien we veel thuiswerken. Daarom kijken we naar een convector - een andere radiator dan die we nu hebben - die beter samenwerkt met een warmtepomp.” 

Heb je tips voor andere verduurzamers? 

“Zeker!    

  1. Laat je adviseren door een financieel adviseur. Wie weet is er meer mogelijk dan je denkt. Neem speciale leningen voor energiebesparende maatregelen – zogenoemde energiedepots. Subsidies. Of eigen geld. Ik kon de overwaarde van mijn vorige huis inzetten, maar daar zitten ook nadelen aan. Zo heb ik geen volledige hypotheekrenteaftrek. Kijk vooral wat het beste past bij jouw situatie. 
  2. Bedenk goed waar je de warmtepomp plaatst. Want zo’n pomp maakt wat geluid, die van ons bromt lichtjes bijvoorbeeld. Wij hebben de waterpomp daarom in de garage gezet.  
  3. Houd je energieverbruik bij via een app met een slimme meter. Ik kan elke seconde bijhouden hoeveel stroom er in- en uitgaat. Zo kun je ook sluipverbruik opsporen en er iets aan doen.  
  4. Bereken voor alle verwachte verbouwkosten zo’n 20% meer. Zo vang je makkelijker tegenslagen op.  
  5. Struin het internet af en ga veel in gesprek met experts en andere verduurzamers: zo kom je op nieuwe ideeën.” 
Image
Header vooruitdenken

Wat zijn jouw duurzame plannen?

Het leven gaat alle kanten op, daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verduurzamen. Wat je duurzame woonwens ook is, we denken graag met je mee.

Meer over verduurzamen