Je huis verduurzamen met de Vereniging van Eigenaren

Woon jij in een appartementengebouw en wil je je appartement duurzamer maken? Het verduurzamen van je woning moet je dan vaak regelen via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die regelt veel voor je, maar ook weer niet alles.  

Image
Samenwonen

Hoe pak je verduurzamen aan als je in een ‘kleine VvE’ woont?

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen kunnen direct besparingen opleveren. Niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf. Als je in een ‘kleine VvE’ woont, moet je vaak zelf veel regelen als je wilt verduurzamen. Waar begin je? We hebben een aantal stappen voor je uitgestippeld om je op weg te helpen: 

Stap 1: Bespreek je verduurzamingsplannen met je mede VvE eigenaren

Zo ontdek je hoe de andere eigenaren tegenover verduurzamen staat. Kies welke aanpassingen het beste passen bij de situatie, wensen en ieders portemonnee.  

Stap 2: Informeer of er in jullie gemeente advies gegeven wordt aan kleine VvE’s

In Nederland zijn er een aantal gemeentes die een energieadviseur hebben voor kleine VvE’s. Ook worden er soms informatieavonden georganiseerd. Check in de Energiesubsidiewijzer welke subsidies of leningen er zijn voor VvE's in jouw gemeente.  

Stap 3: Win advies in over de maatregelen en over de kosten

Nodig een subsidieadviseur uit om langs te komen. Weet je al welke aanpassingen je wilt doen? Top! Dan kun je beginnen met het maken van het kostenplaatje.  

Image
Vrouw bekijkt kranen in de bouwmarkt

Wil je liever zelf aan de slag?

Dat kan! Investeer in zuinige apparaten en in ledlampen, zet je verwarming een graadje lager, douche wat korter en investeer in een waterbesparende douchekop. Afhankelijk van de afspraken binnen de VvE zijn er misschien meer opties om zelf aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan HR++ glas. Informeer bij je eigen VvE of toestemming nodig is.

‘Grote’ Vereniging van Eigenaren en verduurzamen

Wat kan een VvE voor je betekenen als je met je ‘grote’ VvE stappen wilt zetten om te verduurzamen? Voor VvE’s is meestal de meeste winst te behalen met het isoleren van het gebouw, bijvoorbeeld het dak, de gevel of de vloer. Ook met goede kozijnen en isolerend glas bespaar je energie.  

Zijn alle woningen goed geïsoleerd? De volgende stap kan zelf duurzame energie opwekken zijn. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. Hoe je dit aanpakt hangt af van welke maatregelen je wilt nemen, of er voldoende financiële ruimte is én er moet voldoende draagvlak zijn binnen de vereniging.

Wist je dat...

...er in Nederland 1,5 miljoen woningen onderdeel zijn van een VvE? Best veel, vind je niet? Meer dan 70% van deze VvE’s zijn kleiner dan 6 woningen. Woon jij in een ‘kleine VvE’? In de meeste gevallen ga je dan zelf of samen met een aantal bewoners aan de slag met verduurzamen. 

...VvE's vóór 2040 aardgasvrij moeten zijn?  

Financiële ondersteuning bij jouw verduurzaming

Als je als VvE wilt verduurzamen, gaat het vaak om grote bedragen. Een VvE kan op verschillende manieren energiebesparende maatregelen financieren. Bijvoorbeeld met eigen geld, met subsidies of met geleend geld.  

De VvE Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee VvE's energiebesparende investeringen voor hun appartementencomplex kunnen financieren. Op de website van Nationaal Warmtefonds lees je alle ins en outs.  

Image
showroom zonnepaneel

Meer weten over je huis verduurzamen?

Met de huisscan krijg je inzicht in hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoeveel dat maandelijks bespaart op je energierekening.

Alles over je huis verduurzamen Naar de huisscan voor gratis advies