“Er staat ons nog veel meer te wachten qua verduurzaming. Dit is pas het begin.”

De torenhoge energieprijzen, het veranderende klimaat en de stijgende hypotheekrentes zorgen voor een omslag in de woningbranche. Verduurzamen en verbouwen lijken populairder dan ooit. Maar is dat ook zo? En hoe komt dat? We spraken hierover met Pieter der Kinderen, financieel adviseur en eigenaar van Freek Hypotheek Rotterdam.

Image
Pieter der Kinderen

Klopt het dat mensen steeds vaker kiezen voor verbouwen dan voor verhuizen?

“Die tendens is inderdaad wel gaande. Voor 2019 zag je dat klanten hun overwaarde gebruikten om door te stromen naar een nieuwe woning. De rentes stonden ook historisch laag, dus iets nieuws kopen was aantrekkelijk. Er was geen reden om het niet te doen. Dus zag je een mooie woning die je kon betalen, dan kocht je die. Dat is nu echt wel anders.”

 

Waarom is dit nu anders?

“De rentes stijgen weer en de waardes van woningen zijn hoger. Om te verkopen is dat gunstig. Maar wanneer je iets wil terugkopen, heeft dat een prijs. Ook rijzen de energieprijzen de pan uit. Mensen zien daardoor steeds meer de voordelen van een duurzame woning. Kies je voor nieuwbouw, dan zit je wat dat betreft al goed. Als je een bestaande woning wilt kopen, wordt het lastiger. Veel woningen zijn nog niet verduurzaamd. Wil je isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp, dan komen die kosten ook nog eens boven op de duurdere aanschafprijs van je woning. Of je moet meer eigen geld inbrengen, maar dat kan niet iedereen. Dus wordt een nieuwe woning simpelweg te duur. Mensen kiezen er daarom voor om hun huidige woning aan te pakken.”

 

Merk je deze verandering ook bij jullie klanten?

“Ja zeker. Eerst kwamen ze bij ons omdat ze een nieuwe woning wilden financieren. Nu steeds vaker omdat ze hun huidige woning willen verbouwen. Verduurzamen staat hierbij hoog op het wensenlijstje. Niet eens per se uit milieuoogpunt, maar vooral om het stukje comfort en kostenbesparing. En omdat ze het gevoel hebben dat ze er straks toch niet meer aan ontkomen.”

 

Hoe bedoel je dat?

“De overheid legt nu al steeds meer regels op voor het verduurzamen van woningen. Zoals het energielabel of de plannen om hybride warmtepompen verplicht te stellen. Ik verwacht dat dit alleen nog maar meer wordt. We staan pas aan het begin. Toch merken we het nu al in de branche. Sommige geldverstrekkers maken bijvoorbeeld al onderscheid tussen duurzame en niet-duurzame woningen. Voor duurzame woningen geldt dan een aantrekkelijker rentetarief. Dat kan dus ook meespelen in de keuze van klanten.”

 

Image
Pieter der Kinderen

Is jouw rol als adviseur daardoor veranderd?

“Deels. Wij nemen verduurzaming altijd al mee in onze adviesgesprekken. Maar ook als je dat nog niet doet, komt er een dag dat je wel zal moeten. Door renteverschillen of omdat de overheid met nieuwe regels komt. Als adviseurs zijn we eigenlijk een soort pion: die nieuwe regels spelen we direct door naar onze klanten. Je wilt niet dat zij voordeel mislopen. We wijzen klanten ook op subsidieregelingen en kijken mee naar woon- en energiekosten. Daar ligt een stukje verantwoordelijkheid van onze kant.”

 

Denk je dat die rol nog groter wordt in de toekomst?

“Het adviseren over woon- en energiekosten zou zomaar eens nog meer op ons bordje kunnen komen te liggen. Wat ik overigens niet gek vind. We zijn meer dan alleen hypotheekadviseur voor onze klanten. Vaak verzorgen we hun totale financiële plaatje. Ik ben ook wel benieuwd waar dit alles naartoe gaat. Want hoe haalbaar is het om álle woningen te verduurzamen? Het isoleren van een jaren ’30 woning wordt bijvoorbeeld al een hele uitdaging, die wanden zijn veel te dun. Een warmtepomp heeft daardoor ook niet veel zin, want die lucht gaat direct verloren. Maar goed, daar zal men vast ook nog wel innovatieve oplossingen voor bedenken.”

 

Zie jij verder nog trends en ontwikkelingen rondom verbouwen en verduurzamen?

“Klanten kijken steeds vaker naar het energielabel van de woning. Dit kan de doorslag geven bij een aankoop, want je ziet direct hoeveel geld er nog extra bij moet om te verduurzamen. Ook willen sommige klanten graag een lening bij een ‘groene bank’. Dat kan, maar uiteindelijk wil je het beste voor ze. Wij nemen alle voordelige geldverstrekkers mee in ons advies. Dan mag de klant kiezen. Een leuke trend zie je nu op advieskeuze.nl. Daar krijgen advieskantoren een groen blaadje als ze verduurzamen meenemen in hun adviesgesprekken. Als klant kun je je keuze voor een hypotheekadviseur daarvan laten afhangen. Dat maakt het interessant. En ja, wij hebben ook zo’n groen blaadje achter onze naam!”

 

Image
De kleine geeft de planten water

Aan de slag met vooruitdenkadvies

Klanten helpen met vooruitdenken? Bijvoorbeeld met het verduurzamen en/of verbouwen van hun huis?

Lees meer