Biodiversiteit – wat is het en wat kun jij er aan doen?

De laatste tijd komt de term ‘biodiversiteit’ regelmatig voorbij. Maar wat is het? Biodiversiteit is de verscheidenheid aan planten- en diersoorten op aarde. De kracht van de natuur wordt bepaald door én de hoeveelheid én de diversiteit aan van deze soorten. "Een ecosysteem is als een houten blokkentoren, waarbij elk blokje een unieke rol speelt.", zegt WWF-directeur Kirsten Schuijt. "Als je er telkens één blokje uittrekt, kan de toren lang blijven staan. Maar één blokje teveel en het bouwwerk stort in. Zo halen we nu ook voortdurend blokjes uit de natuur.”

Image
De kleine geeft de planten water

Zelf kan je ook een bijdrage leveren aan biodiversiteit. Bijvoorbeeld door een duurzame tuin of balkon te maken. Je tuin of balkon groener maken is overigens niet alleen goed voor biodiversiteit, maar ook voor je gezondheid. Maar hoe doe je dat?  

Hoe maak je een biodiverse tuin? 

Om je tuin biodiverser te maken, hoef je helemaal geen groene vingers te hebben. Hoe maak je je tuin biodivers? Dat is eigenlijk heel simpel. Begin bij meer planten en probeer daarin goed af te wisselen met soorten. Hoe minder tegels, hoe beter. Wist je dat er zelfs een NK tegel wippen bestaat? Minder stenen zorgt voor minder warmte, meer kans om regenwater op te vangen en groen heeft een positief effect op onze mentale gezondheid.  

Kijk of jouw tuin in de zon, half zon of schaduw ligt en pas daar je planten op aan. Probeer zoveel mogelijk planten te kiezen die van nature in Nederland voorkomen.

Heb je veel ruimte? Dan kun je ook denken aan een boom met vruchten of bessen. Dit is een goede nest-, schuil- en voedselplaats voor vogels en insecten. Ook het aanleggen van een vijver of een wadi in je tuin zorgt voor meer dieren, zoals bijvoorbeeld egels die hieruit graag drinken.

Tips voor een biodivers balkon  

Heb je geen tuin maar wel een balkon? Ook dan kun je aan de slag! Ga voor bloembakken op je balkon. Ook kan je bijvoorbeeld een nestkastje ophangen. En wist je dat het voor vogels en vleermuizen steeds lastiger is om een geschikte plek voor een nestje te vinden in een stad? Een nestkastje kan daarbij helpen, en hang je eenvoudig op bij het balkon. Of hang een insectenhotel op.  

Je kunt ook kiezen voor verticaal tuinieren! Plaats een draadhek tegen de muur en zet daar plantjes in. Geen zin in allerlei bakken? Ga voor een klimplant tegen de muur. Naast bloemen en planten kan je natuurlijk ook een kruidentuintje beginnen: hebben de insecten wat aan en jijzelf voor in de keuken!  

Kies voor planten en bloemen die van nature in Nederland voorkomen 

Image
inforgraphic

Inheems?

Meer bloemen en planten zijn op zichzelf al goed voor de luchtkwaliteit. Daarnaast trekken ze trekken ook insecten aan. Veel Nederlandse insectensoorten zijn afhankelijk van 'inheemse' planten: planten die van oudsher in Nederland voorkomen of hier gekweekt zijn.

Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:

Kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizendknoop (Persicaria), rudbekia, salie.

Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:

Vrouwenmantel,maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zenegroen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.

Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:

Varens, smeerwortel, mansoor, maagdenplam, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve vrouwebedstro, Kaukasische vergeet-me-niet-je, schuimbloem, reuzedovenetel.

Groen dak aanleggen  

Heb je een plat dak of een schuurtje met een plat dak? Dan kan je hier een groen dak van maken. Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt, draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor een groen dak? 

Goed om te weten: check wel eerst even of jouw dak hier geschikt voor is.  

Algemene tips voor een biodiverse tuin

  1. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden; 

  2. Bloemen trekken insecten aan, een belangrijk aspect voor je tuin; 

  3. Maak een eigen composthoop door oude bladeren en takken op een berg in de tuin te leggen. Of laat in het najaar een deel van de gevallen bladeren in je tuin liggen. Dit vinden de egels fijn en hier kunnen ze een nest maken; 

  4. Pas de beplanting aan op de seizoenen; 

  5. Maak vogelhuisjes en broedplekken voor de vogels in je tuin; 

  6. Insectenhuisjes zijn de ideale plek voor bijen en hommels.

Laat het planten maar beginnen!