Van jaren ‘30 bouwval naar duurzame woning
Het was niet makkelijk om een huis te vinden. Zelfs met 85.000 euro overbieden grepen Miranda Dekker en haar vriend naast een woning. De oplossing? Vooruitdenken, een klushuis kopen, verbouwen én verduurzamen. Lees mee over hoe deze starters op de woningmarkt een slimme keuze maakten die goed uitpakte.
Een eerste huis kopen. Hoe ging het jullie af?
Miranda vertelt: “We hebben dit huis in Zaandijk in 2021 gekocht. Daarvoor was het een lange en moeilijke zoektocht naar een woning. We begonnen in 2020 met onze actieve zoektocht, waar we op wel 10 woningen hebben geboden. Allemaal werd het niks. Eerst boden we op de huizen die helemaal af waren. We wilden eigenlijk niet te veel klussen. Maar toen bleek na al die biedingen dat we er gewoon niet doorheen kwamen. Hoe meer een huis af was, hoe meer biedingen er waren. We hebben ook weleens 85.000 euro overboden. Maar dan was er weer iemand die 100.000 euro meer bood dan de vraagprijs. Grepen we er nog naast!”
Ai! Maar het is wel gelukt om iets te kopen?
“Er kwam een jaren ‘30 woning op ons pad. Een écht klushuis, wat wij eigenlijk liever niet wilden. We hadden tegelijkertijd met dit huis ook nog een optie op een nieuwbouwhuis. Dat was helemaal af. Maar dan wel met een kleine tuin op het noorden en in een buurt die ik niet heel leuk vond. Toen kwam via via dit klushuis op ons pad. Ik vond het een heel mooi huis, met een tuin op het zuiden en in een mooie wijk. Maar alles moest wel gedaan worden, want het is een heel oud huis. We woonden destijds anti-kraak dus we konden de dubbele lasten wel dragen om het huis helemaal te verbouwen. We wilden dus eigenlijk geen klushuis, maar we kwamen gewoon nergens tussen. Dus uiteindelijk de keuze gemaakt om dit toch te doen.”
Wat moest er allemaal gebeuren aan het huis?
“We hebben echt alles verbouwd; alleen de muren van het huis stonden nog overeind. Het is helemaal gestript: een nieuwe fundering, overal voorzetwanden, isolatie, HR++ glas, vloerverwarming, een nieuwe keuken, badkamer, nieuwe elektra, nieuwe leidingen. En ga zo maar door. Alleen de zonnepanelen nog. Daar heb ik al wel een keer een aanvraag voor gedaan. Die zitten er nog niet op, maar dat wil ik het liefst wel.”
Het energielabel zal wel flink verbeterd zijn...
“We zaten eerst op energielabel G. Ik denk dat we nu wel op B zitten. Als we zonnepanelen of een warmtepomp nemen, dan hebben we een woning met energielabel A. Mijn vriend en ik vonden het wel heel belangrijk om gelijk alles duurzaam te maken. Zeker gezien de huidige energieprijzen.”
Hoe was het om het hele financiële plaatje van de verbouwing rond te krijgen?
“We zijn gaan kijken met een aannemer. Hij gaf ons een globale inschatting van de kosten voor de verbouwing. Dat zou komen op 175.000 euro. In december kregen we de echte offerte. Die bleek 260.000 euro. Volgens de aannemer kwam dat onder andere door de prijsstijgingen van de materialen. Uiteindelijk hebben we de offerte naar beneden gekregen door te schrappen op de lijst. Ook besloten we zelf dingen te gaan doen qua verbouwen, isoleren bijvoorbeeld.”
Was jullie bouwplan toen wel financieel haalbaar?
“Met ons plan gingen we naar de financieel adviseur. Eerst werd ons verzoek afgewezen bij een bank. Ze durfden de lening niet te verstrekken. In hun ogen was ons huis een bouwval, er moest zoveel aan gebeuren. Uiteindelijk is het bij Aegon wel gelukt. Zij vonden het geen bouwval. Bij Aegon konden we dus wel de hypotheek krijgen die we nodig hadden. Een deel daarvan was een energiedepot. Dat is dan een extra potje geld (depot) bij je hypotheek die je inzet voor de duurzame voorzieningen. Daar kun je alles wat duurzaam is van doen: isolatie, vloerisolatie, vloerverwarming. Als we dan een factuur kregen wat te maken had met verduurzaming, heb ik dat uit dit energiedepot betaald.”
Zou je nog een keer een klushuis kopen?
“De verbouwing was erg stressvol. We hebben dan wel veel laten doen, maar alsnog moet je over zoveel nadenken en het vervolgens regelen. Dat is pittig. Maar ik ben blij dat we voor het klushuis zijn gegaan en niet voor het nieuwbouwhuis. En het resultaat mag er zijn! Als we van de zomer eindelijk die openslaande deuren open kunnen gooien en we lekker in de tuin kunnen zitten, gaan we echt genieten. We hadden laatst een waardebepaling en die kwam op € 530.000,- uit. Toegegeven: het was veel werk en leverde soms stress op, maar die investering in tijd halen we er wel uit. Daar kijk ik vanuit mijn zonnige tuin van de zomer nog even op terug.”