De beurzen dalen: goed moment om in te stappen?

Het zijn roerige tijden voor beleggers: het slechte nieuws stapelt zich op en de beurskoersen zijn flink gedaald. Waardoor komt dit? En is dit een goed moment om in te stappen of kan je beter nog even wachten?

Image
Aegon Beheerd Beleggen

Sterke dalingen op de beurzen

2021 was een topjaar voor beleggers, maar inmiddels zijn we ver verwijderd van de ‘all-time highs’ die toen op de borden prijkten. De AEX staat ongeveer 25% lager en ook de Amerikaanse Dow Jones, S&P en Nasdaq kijken aan tegen vergelijkbare verliezen. Ook op de obligatiemarkt is het zeer onrustig en veel cryptovaluta - waaronder de Bitcoin - leverden meer dan 50% van hun waarde in.

Inflatie door het dak

De dalingen van dit jaar komen voornamelijk door de hard opgelopen inflatie. De jaarmutatie van de Consumenten Prijs Index (CPI) lag in september met 14,5% op het hoogste niveau ooit. Ook in de rest van Europa en in de VS is de inflatie hoog. Dat de inflatie nu zo hoog is, heeft een aantal oorzaken: de verstoorde toeleveringsketens als gevolg van de lockdowns, de stijging van consumentenuitgaven na de coronacrisis, jarenlang ruim monetair beleid en de verminderde toevoer van voedsel en energie veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het gevolg: hogere prijzen.

Centrale banken verhogen de rente

Om de inflatie tegen te gaan, verhogen centrale banken hun rentepercentages. Zo hebben de Federal Reserve in de Verenigde Staten en de Bank of England in Groot-Brittannië hun beleidsrentes al meermaals verhoogd en ook de Europese Centrale Bank volgde in juli en september met renteverhogingen. Door de hogere rentes wordt het voor bedrijven en consumenten duurder om geld te lenen, waardoor de economische activiteit - en daarmee de inflatie - zou moeten afnemen.

Vrees voor een recessie

Renteverhogingen hebben echter consequenties: ze zorgen doorgaans voor een afkoelende economie en dat verhoogt de kans op een recessie. Door de ontstane onrust op de financiële markten kiezen veel beleggers het zekere voor het onzekere en verkopen ze hun beleggingen. Dit veroorzaakt dalende aandelen- en obligatiemarkten.

Het ideale instapmoment?

Wanneer veel beleggers de handdoek in de ring gooien, rijst vanzelf de vraag op: Is dit een mooi moment om in te stappen? Volgens de principes van ‘tegendraads beleggen’ wel. Met deze beleggingsstrategie gaat een belegger bij het aan- en verkopen in tegen het algemene beurssentiment. Dit kan extra winsten opleveren, maar het is tegelijkertijd een riskante manier van beleggen. Met het ‘timen’ van de markt kan je de plank aardig misslaan.

Focus je op de lange termijn

Koersdalingen kunnen je als belegger flink nerveus maken. Begrijpelijk, want je geld staat op het spel. Maar als je belegt met geld dat je voor een langere tijd kan missen, wordt de korte termijn ineens een stuk minder belangrijk. Je kiest een strategie en je wijkt er niet van af. Je laat je niet gek maken door dalingen op de beurzen, want je weet dat ze tijdelijk zijn en dat de beurzen zich op den duur herstellen. Beleggen vraagt geduld, maar het geduld wordt op de lange termijn vaak beloond.

Het ideale instapmoment is altijd nu

Het is heel lastig om de markt te ‘timen’ en de ideale in- en uitstapmomenten te kiezen. De markt laat zich namelijk niet voorspellen en zelfs professionele beleggers bezitten deze gave niet. Een relatief veiligere strategie is het spreiden van je inleg over de tijd, ook wel periodiek beleggen genoemd. Dat doe je door elke maand een vast bedrag te beleggen, ongeacht of de beurzen stijgen of dalen. Zo laat je je niet afleiden door gebeurtenissen op de korte termijn.

Goed om te weten

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder. Maak altijd je eigen overweging of beleggen iets voor jou is.