Zonnepanelen schoonmaken: is het nodig?

Helaas wel. Maar wees gerust: het hoeft niet heel vaak. We geven je tips over het hoe en wanneer. Dan hoef jij niet te vaak het dak op. En blijven je zonnepanelen in topconditie. 

Zonnepanelen verzekeren? Bereken je premie
Image
Mannen met zonnepanelen

Is het schoonmaken van zonnepanelen nodig?

Ja, maar gelukkig niet heel vaak. Regen spoelt namelijk veel vuil zoals stof en zand weg. Als het meezit doe het weer dus het werk voor je. Bij lange periodes van droogte kan je soms beter zelf in actie komen.

5 tips over het schoonmaken van zonnepanelen

1. Laat de zonnepanelen schoonmaken als je twijfelt over je veiligheid

Dit is direct de meest belangrijke tip. Zeker op een dak moet je jezelf afvragen of je zelf het risico wel wil nemen. Schakel daarom bij twijfel een bedrijf in of neem zelf veiligheidsmaatregelen. En als je de zonnepanelen zelf schoonmaakt: zorg dat er iemand bij is.

2. Wanneer maak je zonnepanelen schoon?

Als ze vies zijn. Het is een flauw antwoord, maar vaak is een blik op de zonnepanelen werpen het beste om te zien of schoonmaken nodig is. Vooral dikke vogelpoep kan je beter niet laten zitten. Heb je geen zin om er een paar keer per jaar naar te kijken? Zorg dan in elk geval dat de zonnepanelen 1 keer per jaar worden schoongemaakt en bij voorkeur aan het begin van de lente. Dan start je de periode met de meeste zon goed en voorkom je lagere opbrengsten.

3. Zonnepanelen schoonmaken kan gewoon met kraanwater

Afspoelen met de tuinslang is vaak al genoeg. Wil je minder vlekken? Gebruik dan osmose- of regenwater. Het gebruik van schoonmaakmiddelen als autoshampoo kan je beter niet doen. Het zou kunnen dat dit de coating van de panelen aantast. Wil je toch een sopje gebruiken? Gebruik dan een middel dat speciaal voor het schoonmaken van zonnepanelen is bedoeld.

4. Gebruik geen hogedrukreiniger

Dit kan je zonnepanelen beschadigen.

5. Hardnekkig vuil? Gebruik een telescoopreiniger

Ga in elk geval nooit op de zonnepanelen staan en gebruik geen schuurmiddelen. Het kan de zonnepanelen of de installatie beschadigen.

Zijn je zonnepanelen verzekerd tegen schade?

Dit afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over zonnepanelen verzekeren.

Lees meer over onze woonverzekeringen Bereken je premie

Zonnepanelen plaatsen

Het zelfstandig plaatsen van zonnepanelen kan risico's met zich meebrengen. We leggen je kort uit hoe het zit en wara je rekening mee moet houden.
 

Meer over zonnepanelen plaatsen

Meer weten over verduurzamen? Lees onze blogs!

Image
Verduurzamen Aegon

Gerrit: “We verduurzamen ons huis stap voor stap"

Van een huis met gele bakstenen en enkel glas naar een architectonisch hoogstandje. Aegon-medewerker Gerrit de Jong (40) en zijn vrouw kregen het voor elkaar tijdens een flinke verbouwing. Gerrit: “We wilden graag een duurzamere woning met meer ruimte én een moderne uitstraling.”

Lees verder
Image
Aegon wat kost verduurzamen

‘Verduurzamen? Doen! Het levert écht wat op.’

Door vooruit te denken zag Frank potentie in een gedateerde boerderij. Er moest flink wat verbouwd worden om de boel de 21ste eeuw in te krijgen. Dat bleek een uitgemeten kans om ook te verduurzamen. Een slimme keus voor later. Benieuwd naar hoe hij dat heeft aangepakt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Lees verder
Image
Zonnepanelen Aegon

Collectief aan de zonnepanelen met spaargeld. Dat is twee vliegen in één klap!

Ze zijn broer en zus, buurman en buurvrouw en hebben ook nog eens samen zonnepanelen genomen. Silde en Maarten maken van verduurzaming een familiefeestje!

Lees verder

Onze 24-uursbelofte aan jou..

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur een eerste reactie van ons. Je hoort dan of we je schade herstellen, een bedrag vergoeden (en hoeveel natuurlijk, niet onbelangrijk) of dat je schade helaas niet is verzekerd (en waarom niet). Misschien hebben we nog aanvullende documenten nodig om jouw schade te kunnen beoordelen. Zoals foto's of een nota. Zodra we deze informatie hebben ontvangen, nemen we jouw schademelding verder in behandeling. Binnen 10 werkdagen hoor je dan alsnog of jouw schade wel of niet wordt hersteld en/of vergoed.

Wonen

Maak van je huis een veilige plek. Hoe je dat doet?

Lees verder
Usabilla Feedback