Een hypotheek aanvragen: zo werkt het

Een huis kopen kost niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. Je hebt namelijk een hypotheek nodig. En om een hypotheek te krijgen moet je drie fases doorlopen: oriënteren, aanvragen en afsluiten. Dat klinkt heel eenvoudig en snel. Maar toch duurt het vier tot acht weken voor een hypotheek helemaal rond is. Door je goed voor te bereiden, kun je dit proces versnellen. Zo kun je alle documenten alvast verzamelen. Welke documenten dat zijn? En wat er allemaal in die vier tot acht weken tijd gebeurt? Dat lees je hieronder.
Image
Stel achter laptop

Fase 1: Oriënteren 

Kies een hypotheekadviseur die bij je past

Natuurlijk, de zoektocht naar het perfecte huis is belangrijk. Maar de zoektocht naar de perfecte hypotheek is dat ook! En om de perfecte hypotheek te vinden, heb je een goede hypotheekadviseur nodig. Deze adviseur helpt je niet alleen bij het aanvragen van een hypotheek. Hij of zij staat je in het hele proces met raad en daad bij. Bedenk daarom goed wat voor adviseur bij je past. Wil je alleen online advies, of drink je liever samen een kop koffie? 

Een oriëntatiegesprek kost niets

Ben je op zoek naar je droomhuis? Ga dan eerst eens met een adviseur praten, voor je een bod uitbrengt. Vaak is het eerste oriëntatiegesprek gratis en vrijblijvend. In de checklist hieronder zie je welke documenten je mee moet nemen naar zo’n gesprek. De hypotheekadviseur bekijkt of je een hypotheek kunt krijgen. En hoe hoog die hypotheek maximaal is. En dat is belangrijk, want zo weet je hoeveel je kunt bieden. Daarnaast zal de hypotheekadviseur je uitleggen hoe het proces verder verloopt.

Welke documenten heb je nodig?

  • Je inkomensgegevens. Dat kan een recente salarisstrook zijn, je pensioenoverzicht, of de winst die je eigen onderneming de afgelopen drie jaar maakte
  • Een overzicht van je leningen en eventuele studieschuld

Hoe lang duurt deze fase?

Je oriënteert jezelf zo lang als nodig is. Het oriëntatiegesprek zelf duurt 30 tot 60 minuten. 

Fase 2: Aanvragen

De adviseur bekijkt je financiële situatie

Als de verkopers akkoord gaan met je bod, kun je het voorlopig koopcontract tekenen. En dan is het tijd voor het échte adviesgesprek. Maak een afspraak met je hypotheekadviseur en neem de documenten mee die in de checklist hieronder staan. Soms is het ook mogelijk om deze documenten te mailen. Hiermee krijgt de adviseur inzicht in je financiële situatie: wat zijn je inkomsten en je leningen? Alleen als dat duidelijk is, kun je een hypotheek kiezen die het beste past bij je situatie. 

Samen kies je de hypotheek die bij je past

Met de adviseur bekijk je verschillende hypotheekvormen. Ga je voor een annuïteitenhypotheek? Of past een lineaire hypotheek beter bij je? Ook bespreek je hoe lang je de hypotheekrente vastzet: 2, 10, of zelfs 30 jaar. Verder de verzekeringen niet vergeten: een opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Ook hier helpt je adviseur je mee. 

Welke informatie heb je nodig?

  • Informatie over je inkomen
  • Informatie over de waarde van het huis
  • Wat wil je eventueel gaan verbouwen?
  • Informatie over andere leningen/studieschuld

Hoe lang duurt deze fase?

Ongeveer een week. Bij zelfstandig ondernemers kan dit iets langer duren.

Fase 3: Afsluiten

Je ontvangt het renteaanbod

Na het adviesgesprek vraagt de hypotheekadviseur een renteaanbod (offerte) op bij de hypotheekverstrekker van je keuze. Dit renteaanbod ontvang je binnen drie werkdagen. Voordat je je handtekening zet, lees je het aanbod natuurlijk goed door. Je hebt twee weken de tijd om akkoord te gaan. 

De laatste stap van het proces

De hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat je je hypotheek kunt terugbetalen. Daarom moet je een aantal documenten aanleveren. Welke documenten dat zijn, zie je in de checklist hieronder. De hypotheekverstrekker heeft ongeveer twee weken nodig om je documenten te beoordelen. Als alles in orde is, volgt het ‘finaal akkoord’. Dat betekent dat de hypotheek rond is. De laatste stap in het hele proces is de hypotheekakte. Die wordt opgemaakt door de notaris. Bij de overdracht van de woning onderteken je deze akte. En dan is het tijd voor champagne!

Welke documenten heb je nodig?

  • Werkgeversverklaring
  • Recente salarisstrook
  • Taxatie van de woning
  • Geschatte verbouwingsspecificatie
  • Inkomensrapport (zzp'ers)
  • Voorlopig koopcontract
  • Afschrift spaarrekeningen
  • Opgave beleggingen
  • Opgave leningen
  • Opgave studieschuld
  • Bankafschrift

Bij lening of schenking van ouders:

  • Getekend contract

Hoe lang duurt deze fase?

Drie tot zes weken.

Neem contact op met een adviseur

Onafhankelijk advies

Je krijgt onafhankelijk advies van een adviseur bij jou in de buurt. Deze vergelijkt meerdere aanbieders voor je. In de meeste gevallen is dit vrijblijvend.

Zoek een adviseur

Advies van Aegon

Kies nu voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur van Aegon. Dat kan telefonisch, maar natuurlijk ook via videochat.

Maak een afspraak