Een bouwkundige of bouwtechnische keuring
Ben je verliefd op een prachtig oud huis? Een huis met geschiedenis, met karakter? Wacht dan nog even met bieden. En overweeg eerst een bouwkundige keuring te laten doen. Want zo’n huis ziet er misschien van buiten mooi uit. Maar is de binnenkant net zo fraai? Oude huizen kunnen allerlei gebreken hebben. Sommige zijn makkelijk te zien: lekkage, rotte kozijnen. Andere gebreken vallen niet op, maar daar moet vroeg of laat wel iets aan gebeuren. En dat kan veel geld kosten. Met een bouwkundige keuring voorkom je nare verrassingen.
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Laat deze keuring altijd uitvoeren door een onafhankelijk keuringsbedrijf. Daar werken bouwkundig ingenieurs. Gewapend met gereedschap, een ladder en een fototoestel beoordeelt zo’n ingenieur de bouwkundige kwaliteit van het huis. Na de keuring krijg je een uitgebreid rapport. Daar staat precies in welke gebreken je droomhuis heeft. En hoeveel het kost om ze te repareren.
Waar kijkt een bouwkundig ingenieur naar?
Bij een bouwkundige keuring wordt het huis van boven tot onder, en van binnen en buiten geïnspecteerd. Aan de buitenkant kijkt de bouwkundig ingenieur naar het voegwerk en schilderwerk. Ook aan de binnenkant controleert hij het schilderwerk. En verder kijkt hij naar trapleuningen, elektriciteit, de badkamer en keuken, enzovoort. Heeft het huis een kruipruimte? Ook die ontkomt niet aan de keuring: de fundering, leidingen, het riool… Alles komt aan bod.
Wat kost een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring kost geld. Houd rekening met een bedrag rond de € 350,-. Maar je kunt er ook geld mee besparen. Laat je de keuring uitvoeren voordat je een bod uitbrengt? Dan kun je de resultaten gebruiken bij de onderhandelingen over de koopsom. Daarnaast kun je de kosten in sommige gevallen terugvragen bij de Belastingdienst
Ook voor nieuwere huizen
Ook bij nieuwere huizen is een bouwkundige keuring een goed idee. In huizen van acht jaar en ouder kunnen al kleine gebreken ontstaan. Zoals een krimpscheur, of dubbel glas dat lek is. Doe je daar niets aan, dan wordt reparatie alleen maar duurder. Met een bouwkundige keuring spoor je ze vroeg op. Daardoor kost het minder tijd (en minder geld) om ze te repareren. In het bouwkundig rapport staat ook wat je komende vijf jaar moet herstellen of vervangen. Zo weet je met welke klussen je de komende jaren rekening moet houden.
Een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde
Je kunt op een huis bieden ‘onder voorwaarde van bouwkundige keuring’. Dat betekent dat je de bouwkundige keuring opneemt als ontbindende voorwaarde. Blijken er belangrijke gebreken te zijn? En kost het je te veel geld om die gebreken te herstellen? Dan kun je de koop ‘ontbinden’. Dat betekent dat je van de koop afziet. Je moet dan wel eerst een grens bepalen, bijvoorbeeld € 5.000,-. Komen de herstelkosten boven die grens uit, dan gaat de koop niet door.