Mini-opfriscursus: Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid

De afgelopen maanden zijn het aantal verzoeken tot Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid (OHA) flink gestegen. Enige tijd geleden heeft u al kunnen lezen dat er een vernieuwd formulier voor het aanvragen van hoofdelijk ontslag op AIP beschikbaar is gekomen. Daar is nu ook een gloednieuwe proceskaart aan toegevoegd. Ter aanvulling daarop nu een mini-opfrisser over hoe het proces in zijn gang gaat.

Doorloop het proces zorgvuldig, voorkom vertraging

Naast de emotionele lading van een relatiebeëindiging, heeft een ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ook administratief wat voeten in de aarde. Uw rol als adviseur in dit proces is belangrijk. Klanten willen dit graag snel achter de rug hebben. We kunnen niet altijd voorkomen dat het een lange procedure is of wordt, maar met de juiste informatie wordt onnodige vertraging voorkomen. Met de introductie van de nieuwe proceskaart voor hoofdelijk ontslag zetten we alle stappen nog eens duidelijk op een rijtje.

OHA aanvraag zonder verhoging van de hypotheek

Uw klanten zijn mede-eigenaars van een woning en gaan uit elkaar. Eén van de personen blijft in de woning wonen. De ex-partner zal hiervoor uit de hypotheek worden geschreven. Bij een reguliere OHA blijft de hypotheekwaarde hetzelfde. Indien er sprake is van een eventuele restschuld, is het mogelijk een aanvraag voor hoofdelijke ontslag met verhoging van de hypotheek te doen. Dit proces ziet u verderop in dit bericht. Beide werkwijzen vindt u ook op de nieuwe proceskaart.

  • Check of uw klant een achterstand in de hypotheekbetaling heeft. Zo ja? Dan moet deze achterstand eerst worden ingelopen voor er OHA kan worden aangevraagd.
  • Doe de Aegon Acceptatie Toets.
  • De Aegon Acceptatie toets is akkoord. De ex-partner kan worden uitgekocht. Eventuele overwaarde wordt onderling verdeeld. De OHA kan worden ingediend.
  • Download het formulier aanvraagformulier-ontslag-hoofdelijke-aansprakelijkheid.pdf.
  • Doorloop de vragenlijst en vul het formulier volledig in. Onvolledig ingevulde aanvragen worden niet geaccepteerd.
  • Sla het formulier op als PDF. Andere bestandsformaten worden niet geaccepteerd.
  • Login op AIP en selecteer het bijbehorende contract in het overzicht met alle hypotheekcontracten of via Zoek het contract.
  • Kies op het contractscherm voor ‘Mutatie aanvragen’ of ‘Stukken toesturen’ voor de gebeurtenis ‘Hoofdelijk ontslag’.
  • Voeg het ingevulde aanvraagformulier (PDF) toe en verzend het verzoek.

 

OHA-aanvraag mét verhoging hypotheek

De Aegon Acceptatie toets is akkoord. Maar na de uitkoop van de ex-partner zal er een restschuld ontstaan. De onderwaarde wordt onderling verdeeld. Hierbij is een verhoging van de hypotheek nodig voor uw klant.

  • Doorloop dezelfde stappen als hierboven.
  • Dien voor het verhogen van de hypotheek een apart verzoek in via HDN of Skydoo. Vermeld bij de toelichting van de aanvraag dat deze ‘In combinatie met hoofdelijk ontslag H˂hypotheeknummer˃’ is.
  • U ontvangt gelijktijdig met de voorlopige offerte voor hoofdelijk ontslag een voorlopige offerte voor de verhoging (mits de toetsing positief is).

 

Stappen na het verzenden van de aanvraag

  • We brengen een voorlopige offerte uit op basis van het volledig ingevulde aanvraagformulier. In deze offerte ziet u welke benodigde documenten aangeleverd moeten worden.
  • Na ontvangst van de getekende offerte(s) en alle gevraagde documenten gaan we over tot de definitieve beoordeling.
  • Na akkoord ontvangt u de bindende offerte en sturen we de akte van ontslag naar de notaris. Deze is zes maanden geldig. 
  • Na ontvangst van de getekende akte van ontslag, akte van verdeling en eventuele hypotheekakte (in geval van een notariële verhoging van de hypotheek) voeren we de aanpassing van de hypotheek door in onze administratie.​

 

Goed om te weten!

Aanvragen die op een andere manier ingezonden worden, worden niet in behandeling genomen. Op het formulier vult u alles in wat relevant is voor het verzoek. U hoeft vooraf geen documenten bij ons aan te leveren. Op basis van de aangeleverde gegevens toetsen wij of ontslag mogelijk is en verstrekken in dat geval een voorlopige offerte. In de offerte vragen we de documenten op die we nodig hebben voor de beoordeling.

Vragen of informatie

Heeft u vragen over het proces voor hoofdelijk ontslag of het formulier? Bel of chat met een van onze medewerkers. U kunt natuurlijk ook contact met uw accountmanager opnemen.