5 nieuwe manieren van samenwonen en je woonverzekering

Het is krap. Heel krap. De huizenmarkt van vandaag de dag. Hier gaan we in ons kikkerlandje creatief mee om. Bijvoorbeeld door op niet-traditionele manieren samen te gaan wonen. Met je ouders, vrienden, broer/zus of in een woongroep. Lees hier over 5 opkomende niet-traditionele woonvormen en hoe je woonverzekering hierop aansluit. 

Image
Nieuwe woonvormen verzekeren
Author Image

Redactie | Aegon Blog

06 June 2023 15:29

1. Samenwonen met vrienden, broer of zus 

Een huis kopen of huren en er met meerdere vrienden, broers of zussen in wonen. Een beetje het FRIENDS van 2023. Waar voorheen vooral studenten samen in een huis trokken, zien we nu vaker dat werkende jongvolwassenen zich samen onder één dak vestigen. Wij zien vooral voordelen: je deelt de vaste lasten. En ja, ook die energierekening. En het is natuurlijk gezellig. Onze inboedel- en opstalverzekering vallen ook onder een van de voordelen. Is een persoon verzekerd, dan mag daarbij  één persoon worden meeverzekerd. Zo kunnen meerdere huisgenoten een ‘oepsie’ maken zonder scheve gezichten.

2. (Hulpbehoevend) gezinslid in huis

Mantelzorgen voor je ouder(s) of de zorg op je nemen voor je hulpbehoevende broer of zus. Het is niet niks. Samen onder één dak wonen, maakt het misschien wel iets makkelijker voor beide partijen. Omdat je in deze situatie waarschijnlijk al zorgen genoeg hebt, hoef je je bij ons geen zorgen te maken over de inboedelverzekering en opstalverzekering. Alle gezinsleden onder jouw dak zijn meeverzekerd in onze dekking, maar dit moet je dan wel bij ons aangeven. Voor de hulpbehoevende zijn er dan extra zaken gedekt. Denk aan spullen die nodig zijn voor de zorg, zoals zuurstofflessen en medische apparatuur.

3. Tiny house

Dit is toch wel een hele mooie nieuwe, duurzame woonvorm. Een klein huisje, waar alle ruimte die er is goed en nuttig is besteed. Je leeft een leven met weinig spullen en waarschijnlijk ook een lage energierekening. Je woont er alleen, samen met je partner of vriend(in) of misschien zelfs wel met (jonge) kinderen. Een tiny house is een vaste plek met een eigen adres, maar geeft wel veel gevoel van vrijheid door het karakter van een klein huisje. Of onze inboedelverzekering en opstalverzekering geldt voor jou als trotse tiny house eigenaar, lees je op onze pagina over de inboedel- en opstalverzekering.

4. Mantelzorg- of kangoeroewoning

Op hetzelfde erf, maar wel een eigen plek. Dat klinkt als een fijne situatie wanneer je mantelzorgt voor je ouders. Of wanneer je volwassen kinderen hebt, die graag nog gebruikmaken van de voorzieningen van thuis. Vaak zien we dat er een deel aan het huis wordt gebouwd (kangoeroewoning) of dat er een mantelzorgwoning of zorgunit op het erf wordt geplaatst. In dit geval is het wel zo dat degene die in de extra woning intrekt, een eigen inboedelverzekering afsluit. Het is immers gewoon een eigen huis(je). Hier lees je meer over hoe de opslagverzekering bepaald wordt. 

5. Woongroepen

Dit is een bijzondere niet-traditionele manier van samenwonen. Wat hier gebeurt is dat een groep mensen samenwoont met een gemeenschappelijk doel. Bijvoorbeeld duurzaamheid, zorgen voor ouderen of het creëren van een alternatieve levensstijl. Hoe men woont, verschilt per woongroep. In tegenstelling tot de niet-traditionele manier van wonen, zijn de inboedel- en opstalverzekering wel relatief traditioneel. Check hier welke vorm van verzekeren past bij jouw manier van wonen. 

Image
Header vooruitdenken

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt: met onze woonverzekeringen kan je alle kanten op. Ongeacht voor welke woonvorm je kiest. Zodat je fijn en veilig kunt wonen. 

Alles over fijn en veilig wonen