5 vragen over je inboedelverzekering

Waardevolle spullen wil je goed beschermen. Zoals je hypermoderne smartphone, maar ook de antieke vaas die je op de kop hebt getikt. Deze spullen verzeker je met een inboedelverzekering. Maar welke smaken zijn er? En ben je óók verzekerd als je per ongeluk iets laat vallen? We vragen het aan Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon.

Image
Aegon 5 vragen over je inboedelverzekering

1. Wat verzeker je eigenlijk met een inboedelverzekering?

Richard: “Kort gezegd: je bent dan verzekerd voor schade aan spullen ín je huis. Onder spullen – en met een duurder woord ‘inboedel’ – verstaan we alles wat je kunt oppakken en meenemen. Denk aan je bank, sieraden, kastjes, losse koelkast en televisie. Het kan gaan om brand-, storm- en waterschade of schade door diefstal. Als je een ruime dekking hebt, ben je óók verzekerd voor schade door vallen of (om)stoten. Bijvoorbeeld als je per ongeluk je telefoon laat vallen van je nachtkastje. Bij Aegon is dat gedekt met de royaaldekking.”

2. Soms raak ik het spoor kwijt: wat is het verschil met een woonhuisverzekering?

“Ik begrijp de verwarring! Twijfel je? Kijk of het vastzit aan de woning. In de verzekeringswereld noemen we dit ‘aard- en nagelvast’. Zit iets aard- en nagelvast aan je huis? Dan valt het onder de opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd). Zoals: dakpannen, vastgelijmd parket, zonnepanelen, de keuken en badkamer. Gaat het om losse spullen in huis? Dan valt het onder je inboedelverzekering. Denk bijvoorbeeld ook aan zwevend parket.”

Handig om te onthouden

  • Vastgelijmd parket = woonhuisverzekering
  •  Zwevend parket = inboedelverzekering

3. En dan bestaat er ook nog basis- en een royaaldekking. Wat is het verschil?

“Dat verschilt per verzekeraar. Bij ons kan je kiezen tussen een basis- of royaaldekking. Een belangrijk verschil is dat je met onze royaal ‘werelddekking’ hebt: ook buitenshuis én op vakantie zijn je spullen dan verzekerd. Maakt niet uit waar je heengaat. Met de basisdekking is het zogenoemde ‘dekkingsgebied’ je huis en je tuin. In de voorwaarden staat dit omschreven. Daarnaast zijn ongelukjes met Royaal dus ook gedekt: vallen en (om)stoten. Bovendien zijn er aanvullende modules. Bijvoorbeeld voor bijzondere bezittingen. Heb je een peperduur schilderij? Dan kun je dat extra verzekeren.”

4. Moet je het doorgeven aan je adviseur of verzekeraar als je nieuwe spullen hebt?

“Dat hangt ervan af. Staat er op je Aegon-polis dat je ‘garantie tegen onderverzekering’ hebt? Dan hoef je het niet aan ons door te geven als je een nieuwe bank of die fantastische popcornmachine hebt. Want spullen die je bij het afsluiten van de verzekering nog niet had, zijn later gewoon meeverzekerd. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij dure sieraden of een luxe thuisbioscoop. Is de waarde daarvan hoger dan het verzekerd bedrag op je polis? Geef dit dan door.”

5. Heb je een gouden tip om een passende inboedelverzekering te kiezen?

“Ik heb er twee! 1. Kijk echt goed welke dekking het beste bij je situatie past. Een paar voorbeelden:

  • Heb je kinderen? Zij stoten vaak sneller iets om dan volwassenen. En dan is het de vraag: welk bedrag wíl en kán je bij schade zelf betalen? Sowieso goed om te doen: je eerste kindje op de polis zetten, zodat je kinderen zijn meeverzekerd.
  • Woont je kind op een studentenkamer? Of heb je een kantoor aan huis? Je kunt de inboedel van de studentenkamer en/of je kantoorspullen meeverzekeren voor een vast bedrag.

2. Overweeg om je inboedel- én opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dan sluiten ze het beste op elkaar aan. Zo voorkom je dubbele verzekeringen óf gaten. Stel: een schade valt onder twee Aegon-verzekeringen. Bijvoorbeeld je inboedel- én opstalverzekering. Dan ontvang jij als klant het meest gunstige bedrag!”

Image
Header vooruitdenken

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt: met onze woonverzekeringen kan je alle kanten op. Ongeacht voor welke woonvorm je kiest. Zodat je fijn en veilig kunt wonen. 

Alles over fijn en veilig wonen
Author Image

Amke Durville

26 November 2019 13:18