Grip op je geld in 3 stappen

Het leven is stiekem al een tijdje duurder geworden. Hou jij nog altijd grip op je bankrekening? Misschien is het slim om je geldzaken wat aandacht te geven. Inzicht en overzicht als het gaat om je geldzaken, is geen overbodige luxe. We helpen je op weg met 3 belangrijke stappen!

    Image
    header grip op geld blog

    1. Doe de Geldfit-test

    Denk je eigenlijk nooit na over geld? Of maak je je juist zorgen om je geldzaken? Wat er ook speelt; het is fijn om je geldzaken op orde te hebben. Voor nu én in de toekomst. Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt om nú slimme keuzes te maken voor een financieel gezonde toekomst. 

    2. Ordenen maar!

    Grip krijgen op je geldzaken. Dat klinkt goed, maar waar begin je? Het krijgen van overzicht is vaak een goede eerste stap. Dat geeft rust!

    1. Maak op je computer mapjes aan voor belangrijke documenten, per categorie. Denk aan energie, verzekeringen en belastingen.
    2. Krijg je facturen of andere belangrijke documenten binnen via de mail? Sleep ze meteen naar de juiste map.
    3. Ontvang je iets per post? Download een app om dit papierwerk makkelijk met je telefoon in te scannen, zoals Scannable of Prizmo 5. 

    3. Zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rij

    Hoeveel geld komt er eigenlijk binnen? En wat geef je uit? Je ontdekt het door alles eens op een rij te zetten. 

    1. Begin met je inkomsten. Vergeet daarbij niet de toeslagen die je misschien krijgt, zoals je zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderbijslag. Tip: De Potjes-check van Geldfit geeft je inzicht in de vraag voor welke toeslagen en regelingen jij in aanmerking komt. De moeite waard om even te doen.  
    2. Zet daarna al je uitgaven onder elkaar. Van vaste lasten zoals je huur of hypotheek, tot dagelijkse uitgaven waaronder je boodschappen. En hou ook rekening met de ‘latte factor’! Oftewel de kleinere uitgaven die onbewust uit je portemonnee verdwijnen. Een koffietje, broodje, zakje drop… 

    Voor een goed overzicht is het handig om:

    • Een papieren of online huishoudboekje te gebruiken. Ontdek welke bij je past.
    • De mogelijkheden te kennen van je bankierenapp. Zo kan je daarmee vaak makkelijk inzien hoeveel geld je maandelijks besteedt aan bijvoorbeeld sport, boodschappen en kleding. En kan je toekomstige uitgaven voorspellen.  
    Image
    Aegon finsnap 4 momenten HC

    Slimme keuzes voor straks

    Wil jij het beste uit je leven halen? En kun je daarbij hulp gebruiken als het om geldzaken gaat? Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt met vooruitdenken, zodat je nú slimme keuzes kunt maken voor een financieel gezonde toekomst. 

    Doe de GeldFit-test
    Author Image

    Leonie Rozemulder

    27 September 2023 07:00