Noodzakelijk: je geldzaken regelen tijdens een scheiding

Marion Weijers, adviseur budgetvoorlichting, van het Nibud vertelde ons eerder waar je allemaal rekening mee moet houden als je gaat samenwonen. Dit keer spreek ik haar over een minder leuk onderwerp. Scheiden en financiën. Niet leuk maar wél relevant want tegenwoordig strandt 1 op de 3 huwelijken. Het is veel om rekening mee te houden maar we proberen je op weg te helpen met wat belangrijke punten.

Image
Aegon geldzaken regelen tijdens een scheiding

Marion, een scheiding is vaak niet leuk en het laatste waar je aan denkt zijn je financiën. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je gaat scheiden?

Marion: Op het moment dat je gaat scheiden, zijn er heel veel dingen die meespelen. Naast de emoties die er spelen, zal minimaal een van de partners gaan verhuizen. Je hebt dan een nieuwe inboedel nodig. Misschien hebben jullie een koopwoning, dan zal een van de partners de ander uitkopen. Of je verkoopt het huis. Maar wat ik het belangrijkste vind is: hoe ga je scheiden?

Wat bedoel je met ‘hoe ga je scheiden’?

Marion: Het is meestal iets makkelijker wat er allemaal geregeld moet worden als je geen kinderen. Dan regel je bijvoorbeeld eventuele partneralimentatie. Maar als je wél kinderen hebt, dan moet je beslissen waar de kinderen gaan wonen. Gaan ze bij één van de ouders wonen? En wat zou dan de kinderalimentatie zijn? Of spreek je af dat je voor co-ouderschap gaat?

Wat is dan het verschil tussen kinderalimentatie en co-ouderschap?

Marion: Als je kinderalimentatie betaalt, dan wordt het kind meestal op één adres ingeschreven en ontstaat er na de scheiding een éénoudergezin en een alleenstaand huishouden. Bij co-ouderschap zijn er 2 éénoudergezinnen.

Betaal je dan bij co-ouderschap geen alimentatie?

Marion: Kies je voor co-ouderschap? Dan ga je ervan uit dat je beiden zorg draagt voor de kinderen. Dat wil niet zeggen dat je perse fifty-fifty moet verzorgen maar de meeste mensen die dat doen hebben beiden een inkomen en verdelen dan samen de kosten van de kinderen. Bij co-ouderschap is het dus nodig dat je over veel dingen blijft overleggen en dat je dus nog goed met je ex overweg kunt.

Ik ben wel benieuwd hoe de hoogte van kinderalimentatie wordt bepaald!

Marion: De kinderalimentatie wordt bepaald op basis van de behoefte en de draagkracht:

  • De behoefte van de kinderen. Er wordt rekening gehouden met de hoogte van het gezamenlijk gezinsinkomen is. En met de leeftijd van de kinderen. Op basis daarvan kan worden bepaald aan de hand van een tabel wat de kosten van de kinderen in het huishouden zijn.
  • De draagkracht van de ouders. Ook wordt er rekening gehouden met de draagkracht van beide ouders. Dit is ook een vastgesteld rekensommetje. Als de draagkracht hoger is dan de behoefte dan is de alimentatie even hoog als de behoefte. Mocht de draagkracht lager zijn dan de behoefte, dan is dat het alimentatiebedrag.

De berekeningen worden gedaan aan de hand van tabellen die jaarlijks worden aangepast. Je kan ze vinden in de Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap.

Zijn er nog andere financiële tegemoetkomingen waar je recht op hebt?

Marion: Het kan zijn dat je recht hebt op de verschillende toeslagen als je er weer alleen voor staat. Denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, kindgebonden budget of meer kinderopvangtoeslag. Dit is natuurlijk afhankelijk van het inkomen. Wij adviseren om via www.berekenuwrecht.nl te kijken waar je allemaal recht op hebt.

Handig weetje

Als je samen co-ouderschap hebt afgesproken, dan kan je regelen dat de kinderbijslag verdeeld wordt. Maar ook als je 2 kinderen hebt, kan je de kinderen verdelen over twee adressen. Beide ouders krijgen dan kinderbijslag en kindgebonden budget. Ook kun je beiden eventueel kinderopvangtoeslag krijgen als jullie co-ouderschap hebben afgesproken én de kinderen naar de kinderopvang gaan. Dit is niet het geval als je geen co-ouderschap hebt.

Wat kan je nog van te voren bespreken of regelen?

Marion: Mijn advies zou zijn om op het moment dat je gaat scheiden een BKR-inzage op te vragen. Dan heb je alles op een rijtje: alle gezamenlijke leningen en eventuele schulden. En ik zou dan vooral zorgen dat je de gezamenlijke leningen en schulden splitst. Dit kan naar rato of fifty-fifty, dat is natuurlijk afhankelijk van beide inkomens.

Waarom is het splitsen van leningen of schulden verstandig?

Marion: Dit is vooral belangrijk bij leningen met hoofdelijke aansprakelijkheid. Later is het niet meer te regelen om ontheffing van de hoofdelijke aansprakelijkheid te vragen. Om te voorkomen dat je een incasso bureau achter je ex partner moet sturen als hij of dat zij de betalingsafspraak niet nakomt, adviseer ik om dit mee te nemen bij de verdeling van de scheiding. Dat wil zeggen elke partner vraagt een nieuwe lening aan voor het deel waarvoor hij of zij aansprakelijk is.

We hebben al aardig wat tips, wat is je laatste nabrander?

Marion: Nou, het pensioen regelen wordt vaak vergeten. Tijdens het huwelijk heb je pensioen opgebouwd. Als je uit elkaar gaat, heb je beiden recht op elkaars opgebouwde ouderdomspensioen. Dat kun je verdelen. Het is slim om dat te doen op het moment dat je gaat scheiden. Dat kan via een formulier wat je bijvoorbeeld via www.rijksoverheid.nl of via de pensioenverzekeraar kan krijgen. Regel je dit binnen 2 jaar na echtscheiding? Dan ontvang je automatisch dat deel van het pensioen van je ex.

Wat als je het verdelen van het pensioen niet binnen 2 jaar regelt?

Marion: Doe je dit niet, dan moet je het zelf met de ex-partner regelen op het moment dat je ex met pensioen gaat. Neem van mij aan, dat dit niet de leukste gesprekken zullen zijn. Ik zou daarom iedereen aanraden om het mee te nemen bij alles wat je moet regelen bij echtscheiding. Bekijk de website van het Nibud als je meer wilt weten over echtscheiding en pensioen.

Meer weten over wat je allemaal moet regelen als je gaat scheiden? Je kan via het Nibud de Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap bestellen.

Financiële Vooruitblik bij Scheiden

Ga jij scheiden? Dan breekt een zware tijd aan. Emotioneel, maar ook financieel. Het is dus belangrijk dat je goede afspraken maakt met je ex-partner. De ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ kan hierbij helpen. Hiermee krijgen je vóóraf inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding.

Author Image

Sadia Shirriff

07 February 2019 12:49