Hypotheek aanvragen? Denk aan je private-leasecontract!

Je zou door de gekte op de huizenmarkt bijna een andere explosieve trend over het hoofd zien: private-autoleasecontracten. Volgens de brancheorganisatie van autoleasemaatschappijen, VNA, rijden er eind 2021 meer dan 500.000 private-leaseauto’s rond. Ter vergelijking: eind 2018 waren dit er nog maar 150.000. Private-lease is dus hot. Maar wat heeft dit met je hypotheek te maken? We leggen het uit…

Image
Hypotheek Aegon

Door private-lease kan je minder lenen

Dat dus. Het is mooi dat je via een leaseconstructie alle kosten van je auto maandelijks kunt betalen. Geen gedoe met losse potjes voor dingen zoals afschrijving, wegenbelasting, verzekering en het onderhoud. Maar het leasen van iets is een indirecte consumptieve lening. Je betaalt maandelijks een bedrag aan huur en rente. Met het grote verschil dat je aan het einde van de leaseperiode geen eigenaar van – in dit geval - de auto wordt. 

BKR-registratie nadelig? Juist niet!

Bij het horen van de woorden ‘BKR-registratie’ denken veel mensen dat dit foute boel is. Maar het kan ook in je voordeel werken: heb je geen betalingsachterstanden? Dan heb je juist een bewijs van goed financieel gedrag. Een BKR-registratie is geen blok aan je been maar een voorzorgsmaatregel die voorkomt dat je in de financiële problemen raakt. Zo’n 11 miljoen Nederlanders staan momenteel in het BKR-systeem. Met leningen zoals hypotheken en private-autoleasecontracten. Maar ook met bijvoorbeeld een creditcard of mobiele telefoon waar een abonnement bij zit. 

Rij jezelf niet in de vingers

Nu zal een telefoonabonnement niet zo’n deuk in je toekomstige hypotheek slaan. Maar een private-leasecontract zorgt ervoor dat je tientallen duizenden euro’s minder hypotheek kunt krijgen. Logisch. Want hoe meer financiële verplichtingen je hebt. Hoe minder er overblijft om je hypotheek te kunnen betalen. Welke impact een private-leasecontract kan hebben, zie je in het rekenvoorbeeld hieronder.

Rekenvoorbeeld

Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van respectievelijk €55.000 en €30.000 per jaar. Gebaseerd op de normen van 2024 en met een rente van 4%, kunnen ze een maximale hypotheek krijgen van €398.178 (energielabel C/D).

Ze hebben een private-lease-auto met een contract van 5 jaar. Ze betalen hiervoor €379 per maand. De berekening is: € 379 x 60 maanden = € 22.740 als geregistreerd leenbedrag. Dit bedrag leidt tot een lagere maximale woonlast*. 

Lagere woonlast = minder lenen. Met als resultaat een daling van hun maximale hypotheekbedrag naar €318.790. Dat is een verschil van €79.386.

*De maximale woonlast wordt elk jaar door het NIBUD bepaald. Het geeft aan welk percentage van iemands inkomen aan woonlasten besteed mag worden. Alle hypotheekverstrekkers gebruiken dit percentage om uit te rekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Wil je private-leasen en een huis kopen? 

Je kunt het uiteindelijk geregistreerde leasebedrag verminderen door vast een deel vooruit te betalen. Maar ja, dit kan ook de inleg van je hypotheek zijn. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Keuzes, keuzes… Heb je al een private-leaseconstructie en wil je op huizenjacht? Dan kan je het contract eventueel voortijdig laten beëindigen. Nadeel is dat je hier vaak een heftige opzegvergoeding voor moet betalen. Heb je al een koopwoning en wil je graag een auto leasen? Dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Het is wel verstandig om vooraf te checken of je je maandlasten kunt blijven betalen. 

Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt…

Maar het huilt toch een stuk prettiger in een geïsoleerde 2-onder-1-kap dan in je Kia EV6. Bedenk goed waar je prioriteiten liggen als je een private-leasecontract wilt afsluiten. 

Image
Verhuizen Aegon

Vooruitdenken voor je nieuwe huis

Er komt veel kijken bij de koop van een woning. Denk vooruit en bereid je goed voor met onze flinke (verhuis)dosis aan tips.

Alles over verhuizen
Author Image

Lonneke van Oostveen

25 November 2021 09:53