6 besparingstips die het verschil maken

Doe dit… doe dat. Al die besparingstips zoals ledlampen of een extra trui of pantoffels aantrekken. Die kennen we wel. Maar wat maakt nou écht verschil? (Of niet…) We dachten vooruit en zochten 6 energiezuinige dingen voor je uit.  

Image
besparingstips aegon
Author Image

Annieck Verkerk

11 November 2022 09:00

Ding 1: stand-by kost je zo’n €100 per jaar

Sluipgebruik is echt een ding. Je denkt misschien dat het rode lampje van de tv niet zoveel verbruikt. Maar wat dacht je van laptops, game consoles, keukenapparatuur zoals de magnetron of waterkoker. En vergeet de opladers van mobiele apparaten die door je hele huis liggen niet. Stekkers in stopcontacten verbruiken ook stroom. Ook als het apparaat niet wordt gebruikt. Investeer in slimme hulpjes zoals de stand-by-killer. Deze stekkerdoos zorgt ervoor dat het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat het op stand-by staat. 

Ding 2: tocht is géén ventilatie

In de zomer merk je er weinig. Maar tijdens de winter laat je geld weg waaien. Tocht is een ongecontroleerde luchtstroom waarbij warme lucht verloren gaat. Door wind of temperatuurverschillen ontstaat via naden en kieren een drukverschil en ontstaat er ‘trek’: die vervelende koude lucht in je nek of over je voeten. Ventilatie is een tijdelijke, gecontroleerde luchtstroom en heeft alleen invloed op de verwarming of verkoeling van een ruimte wanneer jij dit wilt. Wat heb je liever in de hand? Dus aan de slag met die tochtstrippen, dak- en vloerisolatie. Daarna kan je de ramen open gooien wanneer jij dat wilt.

Ding 3: pomp up the jam

Pomp it up met een warmtepomp. Dit duurzame alternatief voor een cv-ketel op gas werkt op elektriciteit. Vergelijk het met een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, trekt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. Deze warmte (uit de lucht, de grond of water) wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Warmtepompen zijn zuinig en duurzaam. En ja, helaas ook prijzig in aanschaf. Maar wist je dat je op veel warmtepompen subsidie krijgt? Zo wordt jouw aankoop toch een goed betaalbare investering. 

Ding 4: is superduper-duurzaam de moeite waard?

Een thuisbatterij: het idee is geweldig! In combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp wek je zelf genoeg energie op. Dat scheelt een hoop euro’s per maand! Helaas is dit nu nog niet rendabel. Kortgezegd haal je de investering van een thuisbatterij (zo’n €10.000) er momenteel nog niet uit. De afschrijving van de installatie en de levensduur van de batterij zijn nog niet in verhouding. Maar de ontwikkelingen gaan razend snel. Wie weet hoe de zaken er met een jaar voor staan. Wil je in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van een energiemaatschappij? Dan is dit zeker iets om in de gaten te houden.

Ding 5: een groen dak dan?

Een duurzame en ecologisch verantwoorde oplossing is een vegetatiedak. Een groen tapijt van bijvoorbeeld vetplantjes en grassen. Dure grap, dat wel. Maar wel eentje die dankzij de voordelen steeds vaker wordt toegepast. De aanleg vergt wat werk maar daarna is een groen dak vrijwel onderhoudsarm. Gecombineerd met de hoge isolatiewaarde én een lange levensduur (+50 jaar tegen 40 jaar voor de gemiddelde dakpan) maakt een groen dakje een gewilde keuze. En dan hebben we nog niets gezegd over subsidies van gemeenten en de juichende bijen- en beestjespopulatie die bij deze plantjes gebaat zijn. Zeer de moeite waard om te onderzoeken als je aan verduurzaming van je woning denkt.

Ding 6: makkelijke budget besparingstips

Deuren dicht en lichten uit is algemeen bekend. Maar wist je dat koken met deksels op de pan ook energiebesparend werkt? En stofzuig de spiralen aan de achterkant van je koelkast en vriezer ook regelmatig. Dit zorgt ervoor dat ze minder hard hoeven te werken en dus minder stroom verbruiken. Hetzelfde geldt voor zo min mogelijk ijsaanslag in de vriezer. Als je de lades met bruut geweld in beweging moet krijgen dan is het hoog tijd om je vriezer eens te ontdooien. Dit verbetert de werking en bespaart stroomverbruik. IJskoud de beste tip!

Image
Een moderne pensioenregeling

Check en bespaar

Misschien zit je door jouw hogere energielasten met vragen. Of maak je je zorgen over geld. Geldfit denkt met je mee. Ontdek of je recht hebt op zorgtoeslag, hoe je kunt besparen of wie je kan helpen. Zodat jij je nu kunt voorbereiden op een financieel gezonde toekomst. 

Wat kan jij doen?