In 5 stappen pensioenakkoord-proof
De nieuwe Pensioenwet is akkoord. Dit geeft veel kansen voor jou als werkgever. Bijvoorbeeld om het pensioen van je werknemers persoonlijker te maken. En toekomstbestendiger. Wij helpen je hier graag bij met het onderstaande stappenplan. In deze 5 stappen ben jij pensioenakkoord-proof.
Stap 1. Betrek werknemers
Een pensioenregeling opstellen of aanpassen heeft uiteindelijk het meest effect voor je werknemers. Betrek ze dan ook bij het opstellen van je nieuwe, aangepaste regeling. Het is slim om in gesprek te gaan met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Maak ook duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld wie wanneer en waarbij betrokken wordt.
Tip: Stel vooraf een procesplan op én een kernteam met afgevaardigden van de OR en de werkgever. Laat ook een adviseur aansluiten. Dit kernteam bepaalt welke vragen en scenario’s verder onderzocht en besproken worden.
Stap 2. Scheid wensen en plichten van elkaar
Pas je de pensioenregeling alleen aan omdat het moet? Of zijn je pensioenwensen ook veranderd? Bijvoorbeeld door veranderingen in het bedrijf of personeelsbestand. Tijd om wensen en plichten van elkaar te scheiden. Had jij hier al over nagedacht?
Voorbeeld wensen:
- Meer/minder keuzevrijheid
- Meer/minder budget
- Betere begeleiding
- Voorsorteren op pensioenakkoord
Voorbeeld plichten:
- Behoud van pensioenrechten
- Voldoen aan wet- en regelgeving
Stap 3. Ga aan de slag
Tijd om aan de slag te gaan. Je hebt tot 1 januari 2028 om jouw pensioenregeling pensioenakkoord-proof te maken. Hoe eerder je begint, hoe beter. Sterker nog: uiterlijk 1 oktober 2027 moet er een nieuw besluit liggen rondom de nieuwe regeling als deze momenteel bij een verzekeraar of PPI is ondergebracht. Wanneer de regeling door een pensioenfonds wordt uitgevoerd moet dit besluit al op 1 oktober 2026 zijn genomen. Zo komt de deadline steeds een stukje dichterbij.
Tip: Zie je het niet zitten om dit zelf op te pakken? Dat snappen we. Dan is het slim om een adviseur in te schakelen. Een adviseur helpt je aan een pensioenregeling die bij jouw bedrijf en werknemers past. Hij of zij houdt bijvoorbeeld al rekening met de nieuwe afspraken over partnerpensioen. En de vraag of je momenteel een middelloon- of eindloonregeling, of beschikbare premieregeling hebt, en wat de leeftijdsonafhankelijke premie voor jouw bedrijf betekent. Dit heeft namelijk gevolgen voor de overstap.
Stap 4. Compenseren
Stap je over van een leeftijdsafhankelijke premie van alle huidige werknemers naar een leeftijdsonafhankelijke premie? Dan komt de vraag over compensatie zeker ter tafel. Hier ga je in de overstap verplicht op in. Want als je gaat compenseren, hoe financier je dit dan? Voor wie geldt het? En hoeveel krijgen ze?
Tip: Er bestaat een transitieplan. Dit is het plan voor de overstap naar een nieuwe regeling. Hierbij hoort ook een implementatieplan van de pensioenuitvoerder. Dit plan moet worden ingediend bij de DNB. Op de bijbehorende communicatie kijkt de AFM mee. De verplichte inhoud van dit plan staat nu nog niet volledig vast. Wij raden daarom aan om het eenvoudig te houden en gebruik te maken van het op centraal niveau afgesproken overgangsrecht. Wat we nog sterker aanraden? Een adviseur inschakelen om je door het traject te helpen.
Stap 5. Implementatie en communicatie
Zijn alle bovenstaande stappen doorlopen? Gefeliciteerd met je nieuwe pensioenregeling! Dit is het moment om je werknemers te informeren. Een uitdaging, want pensioen is namelijk voor veel werknemers een ver-van-het-bed show. Goed om te onthouden: benoem in ieder geval de individuele gevolgen voor werknemers. Dat kan eenvoudig en snel in een mail of brief.
Tip: Wil je werknemers echt actief betrekken bij de nieuwe pensioenregeling? We helpen je graag verder met AegonCappital@Work. We maken pensioen samen leuk met bijvoorbeeld een pubquiz en pensioenbarista.
In 5 stappen
Dus nog even in het kort de 5 stappen die je moet zetten:
- Ga in gesprek met je werknemers
- Onderscheid wensen en plichten: wat kan en wat moet?
- Kies tussen de leeftijdsonafhankelijke of leeftijdsafhankelijke premie
- Maak bij een transitie een plan hoe je je werknemers wilt compenseren
- Informeer je werknemers