Hoe je diabetes type 2 zoveel mogelijk voorkomt

Image
diabetes 2
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

19 June 2023 10:25

Jaarlijks horen 52.000 Nederlanders dat ze diabetes hebben: dat zijn 1.000 mensen per week! Ook hebben ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders een voorfase van diabetes (prediabetes). Gelukkig is de ziekte dan nog om te keren, want het heeft veel impact op je leven. Iets dat vaak wordt onderschat. Je bent er namelijk continu, ieder uur van de dag, mee bezig. En dat terwijl je als ondernemer al zoveel aan je hoofd hebt.

 

Een gezonde leefstijl helpt
Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het voorkomen én behandelen van diabetes type 2. Sterker nog: 90% van de diagnoses voorkom je door gezonder te eten en meer te bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ in 2016.

 

Hoe krijg je diabetes type 2?
Belangrijke oorzaken van Diabetes type 2 zijn overgewicht en het hebben van teveel buikvet. Maar er zijn ook andere oorzaken zoals: ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging, erfelijkheid en roken. Met een gezonde leefstijl verbeter je de bloedsuikerregulatie waardoor minder of zelfs helemaal geen medicatie nodig is. Je leefstijl aanpassen is niet altijd makkelijk: doorzettingsvermogen, je goed inlezen en eventueel begeleiding op maat kunnen helpen. Zodat jij van je leefstijl je medicijn maakt. Dus, meer bewegen, gezonder eten, minder suikers en overtollige kilo’s kwijtraken.

 

Let op voedingsmiddelen
Veel voedingsmiddelen zijn bewerkte producten. Vermijd die zoveel mogelijk en ga voor onbewerkte, natuurlijke producten. In bewerkte producten zit veel suiker, die zorgen voor glucosepieken in je bloed. Ook bevatten ze vaak veel zout, smaakstoffen en andere toevoegingen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Zuinig zijn met zetmeelrijke producten zoals pasta, aardappelen en granen kan ook helpen. 

 

Bewegen, bewegen, bewegen!
Gewoon doen: bewegen. Sporten helpt stress tegen te gaan. En wist je dat stresshormonen ook invloed hebben op de werking van insuline? Door te bewegen verbetert bij diabetes je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedsuikerspiegel minder hoog wordt. Daarnaast krijg je een fit gevoel, blijf je goed op gewicht en heb je minder last van stress. Je hoeft echt geen marathons te rennen of elke dag in het krachthonk te staan. Matige beweging de hele dag door, helpt al. Dus neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets, doe wandelend je boodschappen of maak regelmatig een ommetje.

 

Meer weten?
Schroom niet om hulp te vragen aan je huisarts. Want je leefstijl aanpassen is niet makkelijk. En dit volhouden vaak al helemaal niet. Ben je afhankelijk van insuline? Dan kom je via je aanvullende zorgverzekering in aanmerking voor een vergoeding. Op Independer lees je hier meer over en zie je welke verzekeraars hulpmiddelen bij diabetes vergoeden