Zakelijk blog

De achilleshiel van de mkb-verzuimkampioen: geen ander werk

Image
Welke arbodienst past bij mijn bedrijf?
Author Image

Redactie | Aegon Zakelijk

13 September 2019 12:25

Het zal je maar gebeuren: een langdurig zieke medewerker. Komt in het mkb relatief zelden voor, maar juist bij jou is het wel raak. Werkgevers die dit overkomt, lopen vaak tegen hetzelfde probleem aan. Hun organisatie biedt geen ander werk dat de zieke kan doen. Volgens de wet moet je dan omzien naar werk bij een andere werkgever. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 

De regels rond verzuim bezorgen mkb’ers veel kopzorgen. Volgens onderzoek ervaren werkgevers zelfs nergens méér ‘regeldruk’ dan rond deze verplichtingen. Met als een van de grootste pijnpunten de plicht om re-integratie bij een andere werkgever te organiseren als er in eigen huis onvoldoende mogelijkheden zijn. Ben je mkb’er en verzuimt een van je werknemers langdurig, dan is de kans helaas groot dat je voor deze complexe opgave komt te staan. In een kleine organisatie is nu eenmaal minder alternatief werk voor een zieke dan in een grote. Het is de achilleshiel van het mkb. 

Pluspunten slaan om in nadelen

Hier komt nog bij dat de pluspunten die het verzuim in het mkb zo laag houden, in deze situatie gemakkelijk omslaan in nadelen. De grote onderlinge betrokkenheid verhoogt de drempel om over werk bij een andere werkgever te beginnen. En wie gewend is knelpunten samen op te lossen, schakelt niet zo gemakkelijk een externe partij in om zulk werk te zoeken. Want nog afgezien van de kosten voelt dat al snel als het afschuiven van het probleem. En dus het verraden van de persoonlijke relatie. 

UWV is een strenge poortwachter

Het grote gevaar is dat jij en je zieke werknemer op die manier te lang blijven proberen om een oplossing binnen de eigen organisatie te vinden. In de praktijk is UWV bij de toetsing van de re-integratie-inspanningen streng op dit punt. Zijn er twijfels over terugkeer in de eigen organisatie, dan moet je uiterlijk na een jaar ziekte de optie van een extern traject verkennen én in gang zetten. Desnoods zelfs als een intern traject nog loopt. Je zult dus door de zure appel heen moeten. 

De kans op werk moet voorop staan

Toch wil dit niet zeggen dat je verraad pleegt ten opzichte van je zieke werknemer. Uiteraard wil je niets liever dan hem binnen je organisatie aan het werk houden. En natuurlijk doet het pijn als dat niet lukt. Maar zijn grootste belang is dat hij aan de slag blijft in een functie die past bij zijn gezondheidsbeperkingen. Zodat hij zoveel mogelijk zelf in zijn inkomen kan voorzien, nu en in de toekomst. Dát belang vooropzetten kan nooit verraad zijn. Je hiervoor inspannen is juist een bewijs van trouw aan de relatie die je samen heeft opgebouwd. Dat maakt de situatie niet leuker. Maar het betekent wel dat je je werknemer recht in de ogen kunt blijven kijken. En jezelf ook. 

Binnenkort in een volgende blog 5 praktische tips om met je zieke werknemer in gesprek te gaan over ander werk én een andere werkgever.

Direct aan de slag?