Governance
In 2022 hebben we een aantal belangrijke stappen gezet om onze activiteiten duurzamer te maken. Aegon N.V. heeft een Global Sustainability Board; daarin zitten de voorzitters van de lokale sustainability boards. De lokale sustainability board van Nederland is de Aegon NL Sustainability Board, opgericht in 2022. De Aegon NL Sustainability Board ziet toe op de uitvoering van de Aegon NL Sustainability Strategie, de duurzaamheidsverslaggeving en de implementatie van de Sustainable Finance Regulation Roadmap. Verder adviseert de Aegon NL Sustainability Board het bestuur van Aegon NL en haar dochtermaatschappijen over onderwerpen als inclusie en diversiteit en verantwoord beleggen.
Een subcommissie van de Aegon NL Sustainability Board is het Responsible Investment Committee (RIC). Het RIC ziet toe op de beleggingen van Aegon NL en haar dochtermaatschappijen. De duurzaamheidsagenda en doelen van Aegon NL worden in deze structuur bepaald.
Klimaatverandering en duurzaamheid brengen risico’s met zich mee. Deels zijn dat fysieke risico’s (denk aan overstromingen of droge periodes als gevolg van milieu- en klimaatverandering) en deels zijn dat transitierisico’s (als gevolg van het proces van aanpassing aan een lage-emissie-economie). Slecht reageren op klimaatverandering, of onvoldoende transparant zijn over de risico’s, kan daarnaast leiden tot juridische risico’s en reputatierisico’s. De risico’s kunnen betrekking hebben op Aegon, maar ook op de bedrijven of beleggingen waarin wij investeren.
Voor toezichthouders zijn klimaatrisico en verantwoord beleggen kernthema’s. Aegon onderkent een aantal risico’s. Aegon heeft verschillende initiatieven gestart op het gebied van duurzaamheid, onder meer met betrekking tot het risico van klimaatverandering. Zo is het duurzaamheidsrisico, inclusief het klimaatrisico, explicieter opgenomen in relevant risicobeleid en -processen. Verder heeft Aegon, samen met Ortec Finance, een uitgebreide en systematische klimaatrisicobeoordeling uitgevoerd voor haar beleggingen. De analyse onderzocht drie klimaatscenario’s op weg naar net-zero. De analyse verkende potentieel toekomstig klimaatbeleid, mogelijke interventies en de gevolgen die optreden als de wereld zou falen in het beheersen van de klimaatverandering.