Vragen en antwoorden per onderwerp:

Image
Klantenservice medewerker van Aegon Hypotheken helpt klant

Met pensioen gaan

Dat zie je op de eerste pagina van Mijn Aegon Cappital. Onder ‘U krijgt later naar verwachting’ staat een inschatting van de hoogte van je pensioen als je tot je 68e doorwerkt.

Wil je weten hoeveel pensioen je ongeveer kunt verwachten als je eerder met pensioen gaat? Bijvoorbeeld vanaf het moment dat je ook AOW krijgt. Gebruik dan onze Pensioenplanner. Hiermee krijg je in 10 minuten inzicht in je inkomen en uitgaven als je met pensioen bent. Ook zie je wat het voor de hoogte van je pensioen betekent als je eerder of later met pensioen gaat.

Bij Aegon Cappital heb je een pensioenpot opgebouwd. Als je met pensioen gaat, verkopen we alle beleggingen en komt het bedrag uit je pensioenpot vrij. Dit noemen we ook wel het pensioenkapitaal. Met dit geld moet je een pensioen aankopen. Dat kan bij Aegon, maar ook bij andere pensioenuitvoerders. Je kiest zelf bij wie je je pensioen aankoopt. Van Aegon krijg je ongeveer een maand voordat je met pensioen gaat een offerte. Zelf kan je ook bij andere pensioenuitvoerders een offerte opvragen. Wil je meer weten over met pensioen gaan? Op Mijn Aegon Cappital lees je er meer over. Je logt eenvoudig en veilig in met je DigiD.

Je ontvangt ongeveer 5 maanden voor je AOW-datum een brief van ons. Daarin kan je aangeven wanneer je met pensioen gaat. Ga je op je AOW-datum of ga je op een ander moment? De keuze is aan jou. Als we weten wanneer je met pensioen gaat, zorgen we dat je op tijd een offerte ontvangt voor je pensioen. Wil je meer weten over met pensioen gaan? Op Mijn Aegon Cappital lees je er meer over. Je logt eenvoudig en veilig in met je DigiD.

Ja, dat kan. Je kiest zelf wanneer je met pensioen gaat. Je krijgt ongeveer 5 maanden voor je AOW datum een brief van ons met de vraag wanneer je met pensioen wilt. Met het antwoordformulier laat je ons dat weten. Horen we niets van je? Dan gaan we ervan uit dat je op 68 jaar met pensioen gaat. Wil je eerder dan de AOW datum met pensioen? Dat kan ook. Neem hiervoor minimaal 8 weken voor de gewenste pensioendatum contact met ons op.

5 maanden voor je AOW datum ontvang je een brief met de vraag wanneer je met pensioen gaat. Als je ons dat hebt laten weten, krijg je 1 maand voor je pensioendatum automatisch een offerte van ons. Wil je eerder weten waar je (ongeveer) aan toe bent? Dan kan je ook zelf een berekening maken.

Op je pensioendatum worden de beleggingen uit je pensioenpot verkocht. Van het geld dat vrij komt, moet je een pensioen aankopen. Dat kan bij Aegon, maar kan ook bij een andere pensioenaanbieder. Dat bepaal je zelf. Van Aegon krijg je ongeveer een maand voor je met pensioen gaat automatisch een offerte. Wil je ook van andere pensioenaanbieders een offerte ontvangen, dan vraag je die zelf aan. Je kan hiervoor een adviseur inschakelen. Een adviseur geeft professioneel advies over je pensioen, afgestemd op je persoonlijke situatie. Daarnaast vraagt de adviseur meerdere offertes aan en vergelijkt deze voor je. De hulp van een adviseur is niet gratis. Je spreekt zelf met de adviseur af wat de kosten zijn en wat je daarvoor kan verwachten. Vind een adviseur.

Als je met pensioen gaat, kan je kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Met een vast pensioen kies je voor zekerheid. Je weet namelijk van tevoren hoeveel je krijgt. Je krijgt de rest van je leven iedere maand hetzelfde (bruto) bedrag. Maar door de huidige lage rente is dat misschien minder dan je had gehoopt. Bij een variabel pensioen wordt je pensioenkapitaal belegd. Je hebt daarbij kans op een hoger pensioen. Maar je pensioen kan ook lager worden. Één keer per jaar wordt berekend hoeveel pensioen je het volgende jaar krijgt. Misschien meer, maar misschien ook minder. Het hangt voor een groot deel af van de beleggingen, de marktrente en de gemiddelde levensverwachting. Lees meer over de verschillen tussen een vast en een variabel pensioen.

Dat ligt aan de manier waarop je pensioen opbouwt. Je pensioenpremies bij Aegon Cappital worden belegd. Als je met pensioen gaat worden je beleggingen verkocht. Het bedrag dat dan vrij komt, moet je gebruiken om een pensioen te kopen.. Omdat wordt belegd, weten we vooraf niet precies hoeveel geld je hebt om pensioen te kopen. Daarnaast spelen de tarieven van de pensioenaanbieder waar je je pensioen koopt een belangrijke rol. Die tarieven worden onder andere bepaald door de levensverwachting op dat moment en de marktrente. De hoogte van je pensioen hangt dus af van verschillende factoren.

Als je met pensioen gaat, koop je een pensioen van het geld uit je pensioenpot. Daarbij heb je ook een aantal keuzes. Kies je bijvoorbeeld voor een vast of een variabel pensioen kiest? Wat regel je voor je partner? Regelt je je pensioen zelf of schakel je hulp in? In Mijn Aegon Cappital lees je meer over de keuzes die je hebt en waar je aan moet denken bij het maken van je keuzes.

Pensioen samenvoegen (waardeoverdracht)

Dat ligt er aan. Levert je pensioenkapitaal een pensioen op minder dan € 503,24 bruto per jaar? En bouw je geen pensioen meer op? Dan wordt je pensioenkapitaal automatisch overgedragen. Iedere twee jaar checken we welke pensioenen hiervoor in aanmerking komen. We kijken dan of je ergens anders pensioen opbouwt. Als dat zo is, wordt je pensioen daar naar toe overgedragen. Je ontvangt hierover vanzelf bericht en hoeft hier niets voor te doen. Bouw je op dat moment geen pensioen op? Dat blijft je pensioen gewoon bij Aegon Cappital staan. In alle andere gevallen vindt er nooit automatische waardeoverdracht plaats. Dat kan pas nadat jij de offerte hiervoor hebt geaccepteerd.

Eerder opgebouwd pensioen samenvoegen met je pensioen van Aegon Cappital. Dat noemen we waardeoverdracht. Waardeoverdracht naar Aegon Cappital kan zolang je pensioen bij ons opbouwt. Hoe het werkt, waar je aan moet denken en of het gunstig is vertellen we je graag. Ook vind je daar het aanvraagformulier.

Na ontvangst van het aanvraagformulier, vragen we bij je vorige pensioenuitvoerder(s) de waarde op van je pensioen. Nadat we van hen antwoord hebben ontvangen, ontvang je van ons een offerte. Pas als je de offerte hebt ontvangen, bepaal je of je de waardeoverdracht wilt laten plaatsvinden. Als je twijfelt of waardeoverdracht voor jou interessant is? Raden we je aan een adviseur te raadplegen.

Goed om te weten: Waardeoverdracht duurt vaak erg lang. Gemiddeld wel 7 maanden!

Bouw je inmiddels ergens anders pensioen op via je werkgever? Dan kan je je pensioen van Aegon Cappital daar naar toe overdragen. Dat vraag je aan bij de partij waar je nu pensioen opbouwt. Zij regelen de overdracht en nemen contact met ons op.

Nee, we rekenen geen kosten voor het overdragen van je pensioen van je vorige werkgever naar Aegon Cappital. Wel heb je te maken met de kosten voor beleggen. Dat zijn dezelfde kosten als die gelden voor het toevoegen van de maandelijkse premie aan je pensioenpot. Wil je weten welke kosten dat zijn? Die vindt u in Mijn Aegon Cappital.

Beleggen voor mijn pensioen

Dat bepaal je zelf! Met de Profielwijzer bepaal je hoeveel risico je kan én wil nemen met je pensioen. We noemen dat je persoonlijke risicoprofiel. Bij je persoonlijke risicoprofiel past een van onze 5 beleggingsprofielen. Ieder beleggingsprofiel heeft zijn eigen mix van beleggingen met iets meer of juist iets minder risico. Vul de Profielwijzer daarom in, dan beleggen we op een manier die bij jou past.

We vinden het belangrijk om een goed pensioen voor je op te bouwen met onze beleggingen. En dat doen we op een verantwoorde manier. We bieden geen specifieke groene beleggingsfondsen aan. Maar we houden bij al onze beleggingen bewust en actief rekening met zaken als mensenrechten, gezondheid en milieu. Daarom beleggen we bijvoorbeeld niet in de tabaksindustrie en in bedrijven die palmolie produceren. We vertellen je graag hoe we verantwoord beleggen.

De pensioenpremie die wij van jou en je werkgever ontvangen, beleggen we. Zo bouw je een eigen pensioenpot op. In Mijn Aegon Cappital zie je hoeveel premie er in jouw pensioenpot is gestort. Als je met pensioen gaat, bepaalt de opbrengst van je beleggingen voor een flink deel de hoogte van je pensioen. We beleggen volgens het Life Cycle-principe. Dat betekent dat we rekening houden met je leeftijd. Naarmate je dichter bij je pensioen komt, verlagen we stapje voor stapje de risico’s van beleggen.

Standaard beleggen we je pensioenpremie volgens het Life Cycle-principe. Daarbij laat je het beleggen over aan onze ervaren beleggingsexperts. Je kan dan niet zelf kiezen in welke fondsen je belegt. We houden bij het beleggen rekening met de juiste balans tussen risico en rendement. Als je dichter bij je pensioendatum komt, bouwen we de risico’s af. Zo heb je er geen omkijken naar en kun je vertrouwen op onze jarenlange ervaring.

We beleggen voor u in verschillende beleggingsfondsen. Hoe de verhouding tussen de fondsen eruitziet? Dat hangt af van uw leeftijd en beleggingsprofiel. Nu halen we de beoogde verhouding vrijwel nooit helemaal. Dat komt door de koersbewegingen van de fondsen. We houden daarom in de gaten of de verhouding niet te veel uit balans raakt. Gebeurt dat toch? Dan herstellen we die balans. Dat noemen we rebalancing.

We brengen de beleggingsmix sowieso eens per jaar in balans. Dat gebeurt als uw pensioendatum weer een jaartje dichterbij komt. We verkopen dan het teveel ten opzichte van de beoogde mix en vullen het tekort aan met de opbrengst.

Waarom we niet dagelijks rebalancen? Omdat dit kosten met zich meebrengt. Bij iedere aankoop en verkoop van beleggingen krijgt u te maken met in- en uitstapkosten. Door maar af en toe rebalancen, houden we de kosten beperkt.

Goed om te weten: ons doel is een zo goed mogelijk pensioen voor u. We hebben geen enkel financieel belang bij transacties.

Factor A

De factor A wordt per jaar berekend. Het is het bedrag aan premies dat in een jaar in je pensioenpot is gestort, vermenigvuldigt met een factor. Deze factor is afhankelijk van je leeftijd en is wettelijk bepaald. De factor A is dus niet gelijk aan het bedrag waarmee je pensioen in een jaar is toegenomen.

De factor A heb je nodig als je zelf een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening hebt geregeld en de premie daarvan wilt opvoeren bij de inkomstenbelasting. Zo kan je fiscaal vriendelijk (extra) pensioen opbouwen. Je mag de premie alleen opvoeren als je voldoende jaarruimte hebt. De jaarruimte bereken je met de tool van de belastingdienst.

De factor A vermelden we ieder jaar op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Je vindt de factor A op de laatste pagina onder het kopje ‘Meer weten?’. Voor de belastingaangifte over 2020 heb je de factor A nodig van 2019. Die staat op je UPO van 2020. Al je UPO’s vind je snel en makkelijk terug in Mijn Aegon Cappital. Met DigiD log je snel en veilig in. je hebt overigens alleen een factor A over de jaren dat je pensioen opbouwt.

Je hebt alleen een factor A als je in een jaar pensioen opbouwt in een pensioenregeling van je werkgever. Heb je in een jaar geen pensioen opgebouwd omdat je bijvoorbeeld geen werk had of omdat je werkgever geen pensioenregeling biedt, dan is je factor A 0.

Factor A wordt ook wel pensioenaangroei genoemd. De factor A vertelt hoeveel pensioen je in een jaar hebt opgebouwd via de pensioenregeling van je werkgever. Heb je een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening waarbij je spaart voor extra pensioen? Dan heb je de factor A nodig om te bepalen of je de ingelegde premie mag opvoeren bij je inkomstenbelasting. Een lage factor A betekent minder pensioen opgebouwd en meer jaarruimte.

Mijn pensioen en mijn partner

Het is meestal niet nodig om je partner bij ons aan te melden. In de meeste contracten is partnerpensioen automatisch geregeld. Op het moment dat je overlijdt, gaan we na wie je nabestaanden zijn. En zorgen we dat het partnerpensioen en wezenpensioen wordt uitgekeerd als daar recht op is. Bij sommige contracten is het echter niet automatisch geregeld. Daar moet je je partner wel opgeven. Of dat in jouw geval zo is, kan je makkelijk nagaan in Mijn Aegon Cappital. Na inloggen met je DigiD vind je alle informatie over jouw pensioen. Kijk onder het kopje “Handig om te weten”. Staat daar “U hoeft uw partner niet aan te melden”, dan hoef je niets te doen. Het pensioen voor je partner en eventuele kinderen na jouw overlijden is geregeld.

Staat dit er niet? Kijk dan onder het kopje “Dit regelt u zelf”. Staat daar “Uw partner aanmelden”. Dan is je partner niet aangemeld. Klik op de link en lees hoe je dit regelt.

Dat staat op je persoonlijke pensioenpagina Mijn Aegon Cappital Je ziet hier of er partnerpensioen voor je partner verzekerd is en hoeveel dat is.

Belangrijk om te weten! Woon je ongehuwd samen? Dan moeten jullie minimaal 6 maanden hebben samengewoond. Overlijd je voordat jullie 6 maanden hebben samengewoond? Dan krijgt je partner geen partnerpensioen. Hebben jullie een samenlevingscontract? Dan geldt deze voorwaarde van 6 maanden niet.

Je partner heeft recht op partnerpensioen als je partner en jij:

  • geen bloed- of aanverwant in de rechte lijn zijn van elkaar, en
  • op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de overheid, en
  • minimaal zes maanden achter elkaar een gezamenlijke huishouding voeren, of
  • een notariële samenlevingsovereenkomst hebben gesloten. Daarin leg je de gezamenlijke huishouding vast.

In deel 3 van jouw pensioen 1-2-3 in Mijn Aegon Cappital lees je de voorwaarden zoals die gelden voor de pensioenregeling van jouw werkgever. Lees ze eens door of vraag ernaar bij je werkgever. Zo komt je partner niet voor onaangename verrassingen te staan. Ga je samenwonen? Geef dit dan altijd door aan je werkgever.

De naam van je partner staat niet in Mijn Aegon Cappital. Partnerpensioen is in de meeste contracten automatisch geregeld. Het is daarom niet nodig om je partner aan te melden. Meer informatie hierover vind bij de vraag ‘Hoe kan ik mijn partner aanmelden?'.

Ben je getrouwd of ben je geregistreerde partner, dan staat de naam van je partner wel op het Uniform Pensioenoverzicht dat je van ons ontvangt. De naam van je partner weten we via het Basisregister Personen (BRP).

In de meeste contracten is partnerpensioen automatisch geregeld. Het is daarom niet nodig om je partner bij ons aan te melden. Op het moment dat je overlijdt, gaan we na wie je nabestaanden zijn. En zorgen we dat het partnerpensioen en wezenpensioen wordt uitgekeerd als daar recht op is. Bij sommige contracten is het echter niet automatisch geregeld. Daar moet je je partner wel opgeven. Of dat in jouw geval zo is, kan je makkelijk zelf nagaan in Mijn Aegon Cappital Na inloggen met je DigiD vind je alle informatie over jouw pensioen. Kijk op de eerste pagina onder het kopje ‘Dit regelt u zelf’. Staat daar ‘Mijn partner aanmelden’? Dan is het partnerpensioen in jouw pensioenregeling niet automatisch geregeld. Je kunt daar direct je partner aan ons doorgeven.

Ga je uit dienst? Dan stopt de opbouw van je pensioen. Het pensioenkapitaal dat je hebt opgebouwd blijft belegd. Maar let op! Het partner- en wezenpensioen bij overlijden voor de pensioendatum vervalt. Dat betekent dat als je overlijdt nadat je uit dienst bent, je partner en/of kinderen geen uitkering krijgen uit de pensioenregeling bij Aegon Cappital. Heb je een nieuwe baan en bouw je daar pensioen op? Check dan wat er in die pensioenregeling voor je partner en kinderen is geregeld als jij overlijdt.

Heb je geen nieuwe baan of is er niets voor je partner geregeld? Dan kan je een deel van je pensioenkapitaal gebruiken voor het aankopen van een partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum. Wil je dit doen? Geef het binnen drie maanden door nadat wij je geïnformeerd hebben over de gevolgen van je ontslag.

Overige vragen en antwoorden

Als je in Nederland woont, hoef je een adreswijziging niet aan ons door te geven. We zijn aangesloten op de Basis Registratie Personen van de gemeente. Zodra je je adreswijziging doorgeeft aan de gemeente, krijgen wij ook een seintje. Aegon Cappital communiceert zo veel mogelijk per e-mail. Check daarom of we het juiste e-mailadres van je hebben.

Als je een klacht over Aegon Cappital hebt, kun je een klacht indienen volgens onze klachtenprocedure. Komen we samen niet tot een oplossing? Dan kun je naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Kijk voor meer informatie op de website.

Als je je inschrijft bij ‘Registratie Niet Ingezetenen (RNI)’ hoef je niets te doen. We krijgen je adreswijziging dan automatisch door. Schrijf je je niet in bij de RNI? Dan kan je je adres doorgeven in Mijn Aegon Cappital. Bij 'Mijn Instellingen' kies je voor ‘ander adres’, daar kan je je adres in het buitenland opgeven. Als je toch op die pagina bent, check dan gelijk even of je e-mailadres nog juist is. Vergeet na een wijziging niet om onderaan de pagina op ‘opslaan’ te klikken.

Nee, je kunt je pensioen niet afkopen, want pensioen is je inkomen voor later. We bouwen steeds vaker op meer plekken pensioen op. Bijvoorbeeld door het wisselen van baan. Soms heb je hierdoor verschillende kleine pensioenpotjes. Als je al die kleine pensioenpotjes zou afkopen blijft er minder inkomen over voor later. De ‘Wet waardeoverdracht klein pensioen’ voorkomt dit. Pensioen mag niet worden afgekocht, maar wel worden overgedragen naar het pensioen dat je nu opbouwt. Pensioenen kleiner dan € 503,24 per jaar worden automatisch overgedragen. Je hoeft er niets voor te doen en krijgt vanzelf bericht.

Ja, dat kan. De brieven bewaren we in je persoonlijke pensioenomgeving; Mijn Aegon Cappital. Je logt makkelijk en veilig in met DigiD en klikt rechtsboven op je naam. In het menu dat verschijnt, kies je voor ‘Mijn Post’.

Voor een hypotheekaanvraag is je laatste UPO of een recente uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl meestal voldoende. Je laatste UPO van Aegon Cappital vind je in Mijn Aegon Cappital onder ‘Mijn post’. Je kan je UPO daar downloaden en vervolgens opslaan of versturen. Een overzicht van al je pensioenen en je AOW download je vanaf www.mijnpensioenoverzicht.nl Je logt veilig en makkelijk in met je DigiD. Na stap 2 kan je je pensioenoverzicht downloaden. Hierop staan je pensioen(en) en je AOW. Je ziet hier dus precies welke en hoeveel pensioen je later krijgt.