Wat betekent het voor mij als werknemer?

Het is je vast niet ontgaan dat er de afgelopen jaren veel gesproken is over onze pensioenen. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben jarenlang met elkaar gesproken en zijn samen tot een akkoord gekomen: het Pensioenakkoord. Maar wat betekent dit voor jou?

Image
Werknemer

Waarom nieuwe regels

Goed om mee te beginnen: er komt een nieuw pensioenstelsel omdat het huidige stelsel onhoudbaar is. We worden steeds ouder en willen nog steeds een levenslang pensioen krijgen. Maar de generaties na ons willen dat ook. Daarom is er behoefte aan een duidelijker en persoonlijker pensioen. Dat kan als iedereen pensioen gaat opbouwen in een eigen pot, in de zogenoemde beschikbare-premieregeling. Dit sluit ook beter aan op moderne trends als mensen die steeds vaker van baan wisselen, een tijd stoppen met werken of voor zichzelf beginnen.

Image
De 4 belangrijkste veranderingen

De 4 belangrijkste veranderingen

Het pensioenakkoord telt meer dan 400 kantjes. Dat lees je dus niet zomaar even. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Bekijk wat er verandert

Aan zet

De nieuwe pensioenregels gaan over het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Die is ook aan zet als het gaat om het aanpassen van de pensioenregeling. Tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2028 heeft je werkgever de tijd om de nieuwe regels te implementeren. Het is echter helemaal niet gek dat er nu al eerste gesprekken tussen de werkgever en werknemers plaatsvinden. Vraag dus gerust op je werk na wat de plannen zijn en wat de inspraakmogelijkheden zijn.

Heb je via je werkgever een pensioenregeling bij Aegon Cappital? Dan zit je goed. Wij zorgen dat alle regelingen straks in lijn zijn met het Pensioenakkoord. Neem eens een kijkje in Mijn Aegon Cappital om te zien hoe je pensioen ervoor staat en of er nog acties openstaan.

Met het nieuwe pensioenstelsel verandert ook jouw pensioen.

Dinsdag 31 mei 2023 stemde de Eerste Kamer in met de Wet toekomst pensioenen. Dit betekent dat het pensioenstelsel zoals wij het nu kennen op de schop gaat. In deze video nemen we je mee in de belangrijkste wijzigingen. Een aantal wijzigingen worden door je werkgever bepaald. Vraag daarom altijd aan je werkgever hoe je pensioenregeling er straks uit komt te zien met de nieuwe regels. Klik hier voor de Engelse versie.

Meer weten?

Veranderingen in het nabestaandenpensioen.

Je bouwt pensioen op zodat je een salaris hebt voor later. Dit gebeurt via je pensioenregeling via je werkgever. Deze pensioenregeling is er niet alleen voor jouw eigen pensioenpot, maar ook voor andere, wat minder leuke zaken. Namelijk je nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is de uitkering die je partner of kinderen ontvangen als je overlijdt. Zoals we zeiden, minder leuke zaken, maar wel belangrijk om op orde te hebben. Klik hier voor de Engelse versie.

Meer weten?

De meeste pensioenregelingen hebben op dit moment nog een premie die meestijgt met je leeftijd. Ook wel een leeftijd stijgende premie genoemd. Dat betekent dat het percentage afhangt van je leeftijd. Ben je bijvoorbeeld 26, dan kan je premie 9% zijn. En die van je 10 jaar oudere collega 12.1%. Straks verandert dat. In het nieuwe pensioenstelsel gaat iedereen over naar een vlakke, leeftijdsonafhankelijke premie. Dit houdt in dat elke werknemer die pensioen opbouwt hetzelfde percentage van zijn loon inbrengt voor zijn of haar pensioen. Stel dat de werkgever in bovenstaand voorbeeld kiest voor een vlakke premie van 10%. Voor een jongere werknemer wordt dat dan een hogere premie (+1%) en voor een oudere werknemer een lagere premie (- 2,1%). Hoeveel je elke maand zelf betaalt, kan voor iedereen verschillend zijn. Het is namelijk altijd een percentage van je salaris. Dat overstappen naar een vlakke premie kan dus voor mensen die al langere tijd pensioen opbouwen negatieve financiële gevolgen hebben, gelukkig is daar iets voor bedacht.

De eerbiedigende werking. Wat betekent dat als je werkgever daarvoor kiest?

Eerbiedigende werking. Dat overstappen naar een vlakke premie kan voor mensen die al langere tijd pensioen opbouwen negatieve financiële gevolgen hebben. Je kunt immers minder opbouwen dan eerst. Behoor jij tot deze groep? Dan hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Jouw werkgever kan er namelijk voor kiezen om deze groep niet over te laten gaan naar de nieuwe vlakke premie. Dit heet de eerbiedigende werking en leggen we in deze video aan je uit. Klik hier voor de Engelse versie.

Meer weten?

Iedereen over naar een vlakke premie? Check het transitieplan

Transitie. Dat betekent dat álle werknemers over gaan op de nieuwe regeling en dus allemaal te maken krijgen met de vlakke premie. Klinkt goed toch? Voor de ene werknemer wel, voor de andere minder. Voor iemand die al langer pensioen opbouwt is het overgaan naar een vlakke premie niet gunstig. Je premie kan dan bijvoorbeeld van 12.1% naar 10% gaan. Dat is wel een groot verschil. Werknemers die hierdoor verlies lijden, moeten worden gecompenseerd. Dit moet worden afgesproken in een transitieplan en leggen we in deze video aan je uit. Klik hier voor de Engelse versie.

Meer weten?