Wat betekent het pensioenakkoord voor mij als werkgever?

Ja, het is waar dat de pensioenen pas op 1 januari 2028 aangepast hoeven te zijn. Toch is het slim om nu al te beginnen met de voorbereidingen. Het nieuwe pensioen is namelijk niet even in twee weken geregeld.

Image
Werkgever

Ga in gesprek

Pensioen is uiteindelijk een arbeidsvoorwaarde. Ga daarom in gesprek met je werknemers. Veel grote bedrijven hebben een ondernemersraad, maar je personeel kan zich op een andere manier vertegenwoordigen. Zorg in ieder geval voor een kernteam met afgevaardigden van de werkgever en werknemer. En een adviseur, want dat is wettelijk verplicht als het over pensioen gaat. Nog geen adviseur? Gebruik ons overzicht met onafhankelijke adviseurs om een adviseur te vinden.

Transitie of overgang?

Misschien wel de belangrijkste vraag: hoe stap je over naar het nieuwe systeem? Grofweg zijn er 2 routes: de transitie en het overgangsrecht.

Bij een transitie gaan al je werknemers over naar de vlakke, leeftijdsonafhankelijke premie. Nu is het vaak zo dat de premie omhooggaat als een werknemer richting de pensioenleeftijd gaat. Straks is het verplicht om voor iedere werknemer hetzelfde percentage van het loon in te leggen. Dit betekent dat veel werknemers die nu al pensioen opbouwen er een beetje op achteruit gaan. Want als iemand al richting pensioenleeftijd gaat, wordt er plots veel minder ingelegd voor de laatste jaren. Maar als iemand nog maar 5 jaar werkt, dan is er voor die persoon in die 5 jaar juist minder premie ingelegd, en dus minder pensioen opgebouwd. Er is dus vaak voor iedereen compensatie nodig. Hiervoor moet je als werkgever een transitieplan maken.

Bij het overgangsrecht gaan de nieuwe regels alleen gelden voor je nieuwe personeel. Voor je huidige personeel houd je de stijgende staffel en daarom is compensatie niet nodig. Dit wordt ook wel de eerbiedigende werking genoemd.

Tool

Een transitie of overgang dus. Dat is een keuze die je serieus wilt doorrekenen voor je hem maakt. Voor alle adviseurs heeft Aegon een handige tool: de Pensioenoffertetool. Vraag je adviseur daar eens naar. Handig, en scheelt je veel rekenwerk. Want uiteindelijk wil je simpelweg weten wat het kost en oplevert.

Tussen 2023 en 2028

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet toekomst pensioen is het aan jou om te bepalen hoe en wanneer je je pensioenregeling aanpast aan de nieuwe regels, als het maar geregeld is voor 1 januari 2028.

In 5 stappen

Dus nog even in het kort de 5 stappen die je moet zetten:

  • Ga in gesprek met je werknemers
  • Onderscheid wensen en plichten: wat kan en wat moet?
  • Kies tussen de leeftijdsonafhankelijke of leeftijdsafhankelijke premie
  • Maak bij een transitie een plan hoe je je werknemers wilt compenseren
  • Informeer je werknemers

Meer weten?

Veel te doen dus. En te kiezen ook. Wil je even met ons overleggen? Laat je gegevens achter en we bellen je terug.

Je naam
Je naam
Je organisatie
Je organisatie
Je e-mailadres
Je e-mailadres
Je telefoonnummer
Je telefoonnummer