De kosten van beleggen

Beleggen brengt altijd kosten met zich mee. Deze kosten hebben invloed op het te bereiken pensioen van je werknemers. Daarom houden we de kosten zo laag mogelijk.

Image
De kosten van beleggen

Kosten die Aegon Cappital in rekening brengt

Je werknemer betaalt een vergoeding voor de algemene beheerskosten die we maken. Deze kosten zijn voor het werk dat nodig is om de beleggingsmix van je werknemer vorm te geven, de beleggingsfondsen te selecteren en hierover te rapporteren en communiceren.

De vergoeding is een percentage van de waarde van de beleggingen. De standaardvergoeding is 0,252 procent per jaar, maar je kunt ook een ander percentage met ons afspreken. Iedere maand verrekenen we een twaalfde deel van deze kosten. Je werknemer ziet dit terug op het rekeningoverzicht in Mijn Aegon Cappital.

Kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt

Jij draagt als werkgever pensioenpremie aan ons af. Wij beleggen die premie in beleggingsfondsen. De fondsbeheerder brengt kosten in rekening voor ieder fonds waarin wordt belegd. Deze kosten bestaan uit:

Dit zijn de doorlopende kosten die fondsbeheerder maakt om te beleggen. De hoogte van deze kosten verschilt per beleggingsfonds. De fondsbeheerder stelt aan het eind van een kalenderjaar per fonds de hoogte van deze kosten vast. En verrekent ze daarna dagelijks in de koers van het fonds. Je werknemers zien deze kosten daarom niet op het rekeningoverzicht. De LKF bestaat uit een beheervergoeding en servicekosten. De beheervergoeding is voor het beheren van het fondsvermogen. De servicekosten komen voort uit wettelijke verplichtingen, bijvoorbeeld accountantscontroles en jaarrapportages.

De fondsbeheerder maakt ook kosten die niet in de LKF zijn opgenomen:

  • Kosten voor transacties binnen het fonds
    Dit zijn de kosten voor het aankopen en verkopen van de onderliggende beleggingen binnen een fonds. Bijvoorbeeld omdat de fondsmanager op basis van rendementsoverwegingen besluit om de samenstelling van de beleggingen in het fonds te wijzigen. Deze kosten worden verrekend in de koerswaarde van het fonds. Goed om te weten: de fondsmanager verdient nooit geld aan het uitvoeren van beleggingstransacties.
  • Interestkosten
    Van deze kosten is sprake als het fonds even ‘rood staat’ bij een bank. Hierover moet rente worden betaald. Dit kan gebeuren als een transactie is uitgevoerd maar nog niet is verrekend. Dat kan soms enkele dagen duren. Naast ‘rood staan’ kan een fonds ook ‘in de plus’ staan en rente ontvangen. Is er in een bepaalde periode meer rente betaald dan ontvangen? Dan noemen we dat interestkosten. Deze kosten worden in de koers van het fonds verrekend. De fondsbeheerder doet er alles aan om interestkosten niet te maken of tot een minimum te beperken.
  • Eventuele prestatievergoedingen
    Sommige fondsbeheerders hebben het mandaat om posities in te nemen waarmee de risico-rendementsverhoudingen van het fonds nog wat verder kunnen worden verbeterd. Dit dient dan zichtbaar te zijn in een extra rendement ten opzichte van de benchmark. Afhankelijk van de afspraken kan dit leiden tot een extra beloning voor de betreffende fondsbeheerder.

In bepaalde situaties koopt en verkoopt de fondsbeheerder beleggingen voor je werknemers. Bijvoorbeeld op het moment dat er premie wordt ingelegd voor het pensioen. Maar ook als we het risico afbouwen naarmate je werknemers ouder worden. Of als je werknemers hun beleggingskeuze wijzigen. Dit brengt kosten met zich mee. Deze kosten noemen we in- en uitstapkosten. Je werknemers stappen namelijk met hun beleggingen in of uit een fonds.

Goed om te weten: deze kosten zijn een vergoeding voor de daadwerkelijke transactiekosten die de fondsmanager maakt namens een beleggingsfonds als gevolg van transacties in de financiële markten. De fondsbeheerder verdient dus niets aan deze kosten. En Aegon Cappital ook niet.

Image
Onze beleggingsfondsen

Bekijk de kosten per fonds

De fondsbeheerder stelt zelf de hoogte van de kosten vast. Benieuwd naar de kostenpercentages? Ga naar ons fondsenoverzicht, selecteer een beleggingsfonds en open de factsheet van het fonds.

Naar de beleggingsfondsen